Utilizarea tehnologiilor de separare solide-lichide in industria alimentara

coloane de distilare

Centrifuge

Industria alimentara a cunoscut o mare dezvoltare in ultimele decenii, iar performanta la acest nivel consta in productivitate si eficienta. Echiparea corespunzatoare a laboratoarelor si a liniilor de productie devine astfel punctul de plecare al oricarei afaceri de succes.

Astfel, daca ne referim in prima instanta la producerea bauturilor, se stie deja ca dintotdeauna omenirea a utilizat separarea mecanica pentru limpezirea vinului sau productia de amidon de grau, iar in ultimii ani pentru realizarea de diferite tipuri de sucuri din fructe si legume. Un factor comun al acestor aceste metode simple este pe de o parte separarea prin sedimentare, adica depunerea gravitationala si pe de alta parte, presarea mecanica.

Principiul unei centrifuge a fost cunoscut inca din antichitate si este si astazi folosit cu succes in aceste procese, inlocuindu-se, astfel, forta gravitationala cu cea centrifuga, iar mecanismele moderne de astazi au avantajul ca pot genera de la 10.000 de ori forta gravitationala, avand o eficienta excelenta. De aceea, in foarte multe dintre cazuri, separarea aceasta de tip mecanic este cea responsabila pentru calitatea produsului finit, are un rol esential in eficienta productiei la nivel global, dar si un aport important la protectia mediului. Toate aceste motive fac ca centrifugele modern sa se regaseasca in majoritatea sectoarelor industriale, nu doar in cel alimentar, desi aici sunt utilizate cu preponderenta.

De asemenea, separarea solide-lichide se poate face si printr-un proces de filtrare si presare mecanica si anume cel in care se foloseste o presa cu banda. In comparatie cu alte metode traditionale de filtrare, folosirea acestui tip modern de presa are avantajul ca poate sustine o functionare continua, ceea ce contribuie la eficientizarea procesului de productie. Aceasta este apreciata datorita unei amprente la sol redusa, este usor de manipulat si instalat si elimina necesitatea folosirii unor filtre sau ajutoare de filtrare.

Actorii din domeniul aplicatiilor industriale au realizat deja importanta unei echipari corespunzatoare pentru afacerile lor. Acestia au gasit deja cel mai bun furnizor in ceea ce priveste tehnologiile modern in compania Consultech. Aceasta furnizeaza echipamente de ultima ora, de la centrifuge si decantoare, pana la coloane de distilare si turnuri de racire, pentru ca orice tip de industrie sa poate functiona optim. Site-ul www.consultech.ro ofera toate informatiile despre gama de produse oferita, precum si despre specificatiile tehnice.