Un bestseller ce merita citit: A legacy of spies de John Le Carre

John Le Carre

Un scriitor foarte cunoscut printre fanii sai din intreaga lume, John Le Carre al carui nume adevarat este David Cornell a publicat, de-a lungul carierei sale romane de buna calitate, cu o actiune minutios construita, cu un umor englezesc tipic si personale cat se poate de complexe si de credibile. Scriitorul face parte dintr-o generatie in care se pune accent pe mostenirea literara.

John le Carre a scris pana acum 24 de carti a caror actiune se petrece inainte de 1989 dar si dupa 1990, asadar si in timpul razboiului rece dar si in perioada contemporana, mult mai agitata, mai confuza si mai dificila. A Legacy of Spies apartine ambelor perioade mai sus mentionate pentru ca actiunea se petrece in prezent insa sunt enuntate si detalii din trecut.

Eroul principal, Peter Guillam este adjunctul sefului sectiei operative a spionajului britanic in perioada Razboiului Rece, George Smiley. Eroii imbatranesc o data cu sciitorul si apartin aceleiasi generatii cititorilor care au trait al doilea razboi mondial in copilarie si care acum se bucura de o batranete linistita. Celelalte romane ale scriitorului prezinta anchete minutioase, in care eroii nu se grabesc sa dezvaluie adevarul si cititorul este tinut cu sufletul la gura.

In cele din urma, cititorii afla mai multe decat anchetatorii din roman insa nu le sunt dezvaluite toate detaliile unei intense povesti pe care o traiesc eroii cartii in timul razboiului rece. Si povestile de iubire sunt scoase la iveala iar Le Carre este maestrul desavarsit al reconstruirii povestilor pas cu pas din franturi de informatii care sunt prezentate si combinate cu documente, rapoarte, inregistrari secrete. Eroul principal va fi rechemat de organizatia secreta careia ii apartine pana la moarte si pe care o va respecta.

In carte, lumea spionilor este de fapt o lume ascunsa, care reflecta realitatea prin personajele ambigue si discrete, enigmele neelucidate si atmosfera misterioasa din roman.