Tratamentul pentru agenezia dentara

tratament agenezia dentara

Tratamentul pentru agenezia dentara isi propune sa pastreze capitalul dentar ramas, sa restabileasca ocluzia buna a cavitatii bucale si sa imbunatateasca estetica. In functie de numarul si locatia dintilor lipsa, reabilitarea poate recurge la proteze sau implanturi dentare.

Agenezia se produce in urma unor mutatii care apar in momentul dezvoltarii embrionare a segmentului cranio-facial. Aceasta afectiune necesita o ingrijire pe termen lung, cu mai multe interventii pe masura ce creste progresul.

In astfel de cazuri exista o colaborare intre medicul stomatolog si un specialist in chirurgie dentara, pentru a se gasi cea mai buna solutie de tratament. De obicei, la copii poate fi montata o proteza dentara in scopul de a salva spatiu. Aceasta va permite atasarea unui implant dentar, odata cu inaintarea in varsta.

  • Tratament ortodontic

Tratamentul ortodontic face posibila, daca este necesar, modificarea alinierii si pozitionarii dintilor ramasi. Poate fi utilizat in special pentru a inchide spatiul dintre doi dinti sau, dimpotriva, pentru a-l mari inainte de inlocuirea dintelui lipsa.

  • Tratament protetic

Reabilitarea protetica poate incepe inainte de varsta de doi ani. Utilizeaza proteze partiale amovibile sau proteze fixe (furnire, coroane sau poduri).

  • Tratamentul implantului

Atunci cand este posibil, implanturile dentare ofera o solutie de lunga durata. De cele mai multe ori au nevoie de o grefa in prealabil. Amplasarea a 2 (sau chiar 4) implanturi inainte de sfarsitul cresterii este posibila numai in regiunea mandibulara anterioara (maxilarul inferior).

Alte tipuri de implanturi sunt introduse dupa incetarea cresterii.Odontologia – este posibil ca medicul stomatolog sa aiba nevoie sa trateze anomaliile dentare asociate. In special, rasinile compozite sunt utilizate pentru a da dintilor un aspect natural.

  • Sprijin psihologic

Urmarirea de catre un psiholog poate fi benefica pentru a ajuta copilul sa-si depaseasca dificultatile.

  • Prevenirea ageneziei dentare

Nu exista nicio posibilitate de prevenire a ageneziei dentare. Insa, protectia dintilor ramasi este esentiala, mai ales daca defectele smaltului se expun unui risc ridicat de degradare. Bineinteles si educatia privind igiena orala joaca un rol esential.