Tiparirea bancnotelor de 500 de euro a fost oprita din motive de securitate

oprirea tiparirii bancnotei de 500 de euro

De duminica, 27 ianuarie, toate bancile din zona euro au luat decizia de a opri tiparirea bancnotelor de 500 de euro pe motiv ca acestea risca sa fie folosite de evazionisti, de teroristi sau chiar de criminali. Astfel, 17 din cele 19 banci din zona euro au decis sa opreasca tiparirea bancnotelor de 500 de euro, cu exceptia bancilor centrale ale Austriei si Germaniei. Aceste doua banci au declarat faptul ca nu vor inceta sa tipareasca bancnote de 500 de euro pana pe data de 26 aprilie cu scopul de a se mentine o tranzitie lina dar si din motive logistice.

Aceasta decizie vine la doi ani distanta de la un anunt facut de Banca Central Europeana (BEC) cu privire la acest lucru, datorita unor preocupari in ceea ce priveste securitatea. In plus, bancnota de 500 de euro a fost si poreclita « Bin Laden » asta datorita faptului ca le permite numeroaselor grupari teroriste si infractionala sa transporte sume uriase intr-un spatiu relativ mic. Spre exemplu, o suma de un milion de euro, cu o greutate de doar 2,2 kilograme se poate ascunde cu deosebita usurinta intr-o geanta de laptop. Acest lucru in conditiile in care aceeasi suma, impartita in bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproximativ sase ori mai mare.

Conform numeroaselor studii efectuate de Banca Central Europeana, toate bancnotele de 500 de euro, la sfarsitul anului 2018, reprezentau o valoare aproximativa de 261 de miliarde de euro ceea ce inseamna 20% din valoarea totala a numerarului in circulatie. Dar, aceasta decizie de a opri tiparirea bancnotei de 500 de euro a fost aspru criticata in Germania unde se crede ca acesta reprezinta primul pas spre eliminarea completa a tranzactiilor cu numerar. Platile cu numerar sunt importante in Germania, joaca un rol mare, mult mai mare decat in orice alta tara occidentala. Conform unei banci cunoscute din Germania, in jur de 80% din tranzactiile care s-au derulat in 2014 la nivel national s-au efectuat in numerar.

Bancnotele de 500 de euro tiparite vor putea fi folosite in continuare pentru moment.