Sperantele britanicilor de a incheia un targ cu America tocmai au suferit o grea lovitura

negocieri comerciale

Statele Unite ofera Regatului Unit o previzualizare a ceea ce se poate astepta de la negocierile comerciale dupa Brexit. Se pare ca administratia Trump a subliniat, zilele trecute, obiectivele sale pentru un acord de comert liber cu Marea Britanie, intr-un document care abordeaza o problema dificila, privind produsele agricole, si avertizeaza Regatul Unit impotriva confruntarii cu China.

Lista prioritatilor ridica mari probleme guvernului britanic, care spera ca negocierile privind comertul cu cea mai mare economie din lume dupa Brexit sa se desfasoare intr-un ritm cat mai alert.

Suporterii Brexitului au apreciat posibilitatea de a face noi negocieri comerciale cu America si China ca un avantaj major al parasirii Uniunii Europene, care conduce politica comerciala in numele membrilor sai. Mai mult decat atat, si presedintele Donald Trump promisese Regatului Unit o „afacere foarte mare si foarte, foarte rapida”. Dar documentul clarifica faptul ca Statele Unite vor cauta concesii majore in schimbul unui acord. Fara sprijinul Uniunii Europene, Marea Britanie va fi supusa unei presiuni de acceptare a acestui pact.

Administratia americana doreste sa obtina un „acces global” pentru bunurile agricole din Marea Britanie, prin reducerea sau eliminarea taxelor. De asemenea, se doreste eliminarea altor bariere in calea exporturilor din SUA. Renuntarea la aceste bariere ar putea deschide usa Regatului Unit la culturi modificate genetic, hrana cu antibiotice pentru animale si produse de pui injectate cu hormoni, interzise in Uniunea Europeana, dar comune in Statele Unite.

David Henig, directorul Proiectului pentru politica comerciala din cadrul Regatului Unit, a spus ca Statele Unite considera Brexitul ca „o ocazie pentru a se asigura ca Regatul Unit urmeaza abordarea americana in domenii precum standardele alimentare”. Aceasta ar fi o practica nepopulara din punct de vedere politic in Marea Britanie. Dar mai exista si o alta problema: Regatul Unit spera sa mentina o relatie comerciala stransa cu Uniunea Europeana, cel mai mare partener comercial al acesteia dupa Brexit si, pentru a face acest lucru, trebuie sa ramana aliniat la normele stricte de siguranta si de mediu ale UE.