Rolul indeplinit de bujii la motorul Diesel

rol bujii

Orice conducator auto stie sau ar trebui sa stie faptul ca in cazul motoarelor pe benzina, piesele auto denumite bujii au rolul de a da scanteie pentru aprindere. In cazul motoarelor pe motorina, pe de alta parte, totul se face prin compresia combustibilului si a aerului. In cazul in care presiunea este ridicata, temperatura se ridica si aprinderea se face mai usor.

Bujia, in cazul masinilor cu motoare Diesel are un rol foarte bine stabilit, si anume acela de a incalzi camera de ardere pentru a nu consuma curent excesiv in incercarea de a porni motorul. Aceasta este eficienta din punct de vedere al timpului de incalzire si al temperaturii foarte ridicate.

Ce trebuie sa stie un conducator auto inainte de inlocuirea unei bujii la motorul Diesel?

Durata de viata a bujiilor este destul de mare, de pana la 10000 de kilometri, avand in vedere si conditiile de exploatare, de cum este folosita masina, pe ce distante, in ce conditii. Este destul de dificil ca proprietarii masinii sa isi dea seama in momentul in care o bujie nu mai functioneza.

In cazul in care ambele bujii sunt arse, se pot observa semne precum pornirea mai grea a masinii, fumul de culoare inchisa care rezulta din motorina nearsa din motor. Insa motorul poate sa porneasca si cu toate bujiile arse. In cazul modelelor mai noi, martorul pentru bujii palpaie sau se aprinde pentru a semnaliza defectiunile in sistem.

Indiferent de situatie, specialistii recomanda schimbarea bujiilor dupa 50-60000 de kilometri pentru simplul fapt ca aceasta este supusa oxidarii, se blocheaza si nu mai poate fi scoasa usor. Sunt si cazuri in care bujiile se rup si inlocuirea este foarte dificila. Costurile unei bujii noi nu sunt mari iar schimbarea acestora poate fi efectuata intr-un service auto.

Bujiile sunt extrem de importante si de eficiente pentru masinile cu motoare pe benzina, ar si pentru cele cu motoare pe diesel. Bujia este eficienta pentru ca incalzeste intr-un timp foarte scurt, de cateva secumde, dar si pentru ca atinge temperaturi foarte mari.