Regim special in cazul diabetului gestational

regim special

Diabetul gestational este o intoleranta la glucoza care este detectata pentru prima data in timpul sarcinii. Afecteaza pana la 6% dintre femeile gravide, motiv pentru care acestea trebuie sa urmeze un regim special pentru a duce sarcina pana la capat fara probleme. Dieta gestationala are ca scop refacerea glicemiei, astfel încat mama si copilul sa poata ramana sanatosi.

Ce inseamna de fapt, urmarea unui regim special?

In cazul unui diagnostic pozitiv, gravidele sunt indemnate de medicul ginecolog, sa ia urmatoarele masuri, privind dieta alimentara:

  • Consumarea alimentelor cu un indice glicemic scazut
  • Consumarea fibrelor dietetice
  • Evitarea zaharurilor simple
  • Desfasurarea activitatilor fizice
  • Alegerea alimentelor bogate in nutrienti buni

Severitatea diabetului gestational poate varia de la femeie la femeie. Scopul tratamentului nutritional este, prin urmare, ca sarcina sa se incheie cu o nastere normala, fara complicatii pentru mama ca si pentru copil. Pentru aceasta, dieta speciala are ca scop mentinerea glicemiei normale, in timp ce se consuma caloriile necesare cresterii corespunzatoare a fatului.

Prin urmare, este necesar sa se aleaga alimentele cu un indice glicemic scazut, care sa fie combinate cu fibre alimentare, proteine ​​si grasimi de calitate. De asemenea, trebuie distribuit uniform aportul de carbohidrati pe parcursul intregii zile.

Proteinele sunt absorbite mai repede decat carbohidratii sau grasimile. Prin urmare, acestea ofera organismului o sursa de energie constanta. Sursele bune de proteine de integrat in timpul sarcinii sunt: Carnea slaba pasari de curte; pestele; oule; produsele lactate; leguminoasele; tofu; soia; oleaginoasele. In timpul sarcinii, este absolut esential ca pestele, ouale si carnea sa fie foarte bine gatite pentru a se evita infectarea cu diverse bacterii.

Anumite alimente sunt interzise in timpul sarcinii sau, cel putin, sunt puternic descurajate, cu atat mai mult in cazul diabetului gestational. Acesta este cazul zaharurilor simple, a grasimilor trans si a produselor industriale si rafinate. Alimentele bogate in zaharuri simple, spre exemplu, contin foarte putine fibre si nutrienti, pe langă faptul ca provoaca variatiuni ale zaharului din sange, care trebuie evitate cu orice pret in cazul diabetului gestational.