Puteti trata infectia urechii (otita) bebelusului fara antibiotice?

infectia urechii

Infectia urechii (otita) bebelusului este o afectiune des intalnita. Otita este o infectie virala sau bacteriana ce are loc in urechea medie. Ea debuteaza de regula cu o raceala sau odata cu alergiile micutului, ceea ce face ca trompa lui Eustachio (un canal ce leaga timpanul si nazofaringele, adica intre urechea medie si partea superioara a gatului) sa se infunde. Rezultatul este o acumulare de lichid in zonele situate in spatele timpanului, iar presiunea datorata inflamatiei este cea care provoaca durerea pe care o simte micutul.

Cand sunt necesare antibiotice?

Tratamentul pentru infectia urechii la un bebelus va depinde de tipul si gravitatea acesteia. Medicii pot prescrie picaturi de urechi cu antibiotic pentru unele infectii, cum ar fi otita externa acuta, dar in multe cazuri, sistemul imunitar al copilului va lupta impotriva infectiei, de la sine. Alte infectii, cum ar fi otita medie, se vor trata, de regula, fara antibiotice.

Deoarece acestea nu necesita de obicei tratament, medicii tind sa recomande o perioada de „asteptare atenta” inainte de a prescrie antibiotice. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea pot provoca reactii adverse.

Daca insa nu exista nicio imbunatatire sau infectia se agraveaza in acest timp, un medic poate prescrie antibiotice.

Remedii naturale

De obicei, medicii ii sfatuiesc pe parinti sa isi vegheze copilul timp de 2 pana la 3 zile pentru a oferi sistemului imunitar al copilului, sansa de a combate infectia fara a fi nevoie de antibiotice.

In acest timp, medicii vor recomanda probabil ca ingrijitorii sa trateze simptomele infectiei la domiciliu.

Remediile pot include:

  • La bebelusii de 6 luni sau mai mari, parintii pot lua in considerare oferirea de antiinflamatoare copilului, pentru a calma durerea sau febra. Este necesar sa se vorbeasca cu un medic inainte de a da orice medicament, copiilor sub 3 luni.
  • Compresa calda – tinerea unei comprese calde la urechea copilului poate ajuta, de asemenea, la calmarea durerii.
  • Lichidele – oferirea multor lichide copilului incurajeaza inghitirea, ceea ce poate ajuta la ameliorarea presiunii dureroase.