Proprietati nebanuite ale gentianei

proprietatile gentianei

Cunoscuta dupa preparatele farmaceutice care ii poarta numele, gentiana este o planta cu adevarat remarcabila, o iarba de leac cu numeroase beneficii asupra sanatatii si cu capacitatea de a preveni, de a ameliora si de a vindeca afectiuni grave. Folosita de mai bine de 2000 de ani in Europa ca tonic amar si antitoxic, gentiana si-a cunoscut faima in ultimele decenii.

Afectiuni impotriva carora lupta gentiana

Gentiana este cunoscuta in Europa, ocupand un loc de cinste in medicina traditionala. Aceasta a fost folosita ca remediu impotriva otravirilor si intoxicatiilor, fiind gasita, cel mai adesea, sub forma de tinctura.

Tinctura se gaseste la farmaciile naturiste sau la plafaruri, dar poate fi si preparata in casa, din 20 de linguri de pulbere de radacina de gentiana cu alcool alimentar de 50 de grade. Acest preparat se amesteca încontinuu, pana ce masa de pulbere este acoperita si deasupra ramane un strat de doua degete de alcool. Extractul se lasa la macerat doua saptamani si se pune in sticle mici si inchise la culoare.

Gentiana lupta impotriva dischineziei biliare, previne litiaza biliara si ajuta la evacuarea completa a bilei, cu un efect aproape imediat, dupa maximum 15 minute de la ingerarea tincturii. Bolnavii biliari cronici pot tine cure, de cate doua luni, cu gentiana, urmate de doua luni de pauza. Planta si-a demonstrat beneficiile asupra bilei, dar si in hipotiroidie, in anorexie si in parazitozele digestive.

Radacina de gentiana este cunoscuta pentru proprietatile tonice hepatice, ajutand la regenerarea celulei hepatice, inhiband dezvoltarea hepatitei de tip A. Pulberea din radacina de gentiana poate creste capacitatea de rezistenta a organismului la efort.

Extern, gentiana impiedica multiplicarea celulelor maligne la nivel bucal, in urma gargarei cu decoct. In cazul femeilor insarcinate, nu se recomanda administrarea de gentiana la nivel intern, avand efecte adverse demonstrate.

Fiind un excelent leac impotriva constipatiei, gentiana stimuleaza secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei, necesare procesului de digestie, precum si peristaltismul. Dupa o cura cu preparate pe baza de gentiana, starea de sanatate a pacientului va fi vizibil imbunatatita.