Piata San Marco din Venetia

piata San Marco

Venetia nu este un oras ca oricare altul. Este construita pe mai mult de o suta de insule, strabatute de canale si poduri. Printre minunile pe care turistii au ocazia sa le admire acolo, nu pot rata ocazia de a face un ocol pentru a vizita Piata San Marco.

Situata la marginea Canalului Mare, aceasta constituie chiar inima orasului. Clasificata drept Patrimoniu Mondial de catre Unesco ca parte a „Venetiei si a lagunei sale”, vizitatorii cu siguranta vor fi uimiti de frumusetea sa.

Vizitarea pietei San Marco din Venetia nu este nicidecum o experienta banala

Intr-adevar, inainte de a fi atractia turistica si culturala care este astazi, Piata San Marco era mai presus de toate centrul nervos al Republicii Venetia, pe atunci independenta. Toate puterile religioase, politice si economice erau adunate acolo, intr-un singur loc.

Dupa ce a trecut prin epoci, razboaie si schimbari de regim, este inca acolo. Marginita pe 3 laturi de coloane si arcade, gazduieste numeroase monumente si institutii.

Pe masura ce este parcursa, turistii pot admira desigur Bazilica Sfantul Marcu, care ii da numele, dar si Campanila Saint-Marc, fabulosul Palat Dogal, muzeul arheologic, muzeul Correr si biblioteca Marcian.

Bazilica Sfantul Marcu

Cea mai importanta bazilica din intregul oras.Construita in secolul al IX-lea (are deci aproape 1.200 de ani). A fost apoi reconstruita dupa un incendiu care a distrus-o in intregime.

Este inspirata de decorul bizantin, mozaicurile pe un fundal auriu impodobesc tavanele celor 5 cupole. Sunt chiar atat de caracteristice incat cladirea este poreclita „Bazilica de Aur”.

Campanila Saint-Marc

Campanila Saint-Marc este situata chiar in fata bazilicii si a servit drept clopotnita. Intr-adevar, masurand aproape 100 de metri inaltime, gazduieste, prin urmare, 5 clopote, toate avand o functie specifica. De exemplu, unul loveste la pranz, altul la sedintele Senatului, al treilea chema magistratii orasului pe vremea Dogilor.

Turistii care doresc sa aiba o vedere fantastica a Venetiei, a lagunei sale si a pietei San Marco in intregime, pot urca in varful ei cu ajutorul unui lift.

Palatul Dogilor

Este un superb palat care amesteca stilurile gotice si renascentiste si care se invecineaza cu Piata San Marco pe toata lungimea sa.

Datand din secolul al XIV-lea, poate uimi prin frumusetea sa arhitecturala exterioara si, desigur, interioara. Cladirea este un muzeu in sine, dar, mai presus de toate, a fost sediul puterii Dogilor (primii magistrati ai orasului) timp de secole.