O dieta bogata in fibre ar putea proteja impotriva diabetului zaharat precoce

preventie diabet

Studiile pe animale sugereaza ca acizii grasi cu catena scurta produsi printr-o dieta bogata in fibre ar putea proteja impotriva diabetului zaharat precoce.

Oamenii de stiinta au constatat o crestere in ce priveste prevenirea diabetului zaharat la copii, dupa o dieta bogata in fibre.

Peste 20 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de diabetul de tip 1, care apare atunci cand sistemul imunitar distruge celulele pancreatice care produc insulina. Nu este clar ce cauzeaza functionarea defectuoasa a sistemului imunitar, dar pacientii sunt de obicei diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 inainte de varsta de 14 ani si, in mod normal, trebuie sa isi administreze doze zilnice de insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange.

Lucrand cu agentia nationala de stiinta din Australia, CSIRO, cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne au creat o dieta bogata in fibre care este defalcata in intestinul inferior in molecule cunoscute sub numele de acizi grasi cu catene scurte. Echipa, condusa de imunologul Charles Mackay, considera ca acizii grasi cu lant scurt, numiti butirat si acetat, ajuta sistemul imunitar si au potentialul de a trata o gama larga de tulburari, de la astm la sindromul intestinului iritabil.

Intr-un ultim studiu, oamenii de stiinta au monitorizat starea de sanatate a soarecilor care au fost crescuti pentru a dezvolta echivalentul la rozatoare, a diabetului zaharat de tip 1. In urma unei diete normale, mai mult de 70% dintre animale au dezvoltat aceasta afectiune dupa 30 de saptamani. Dar un alt grup de soareci, in urma unei diete bogate in fibre, a fost aproape in intregime protejat de aceasta afectiune.

Dieta este bogata intr-un tip specific de fibre care provine dintr-un produs vegetal numit amidon de porumb cu continut ridicat de amiloza. Fibra este rezistenta la digestie in intestinul superior si, in schimb, fermenteaza fiind transformata in acetat si butirat de bacteriile din intestinul gros sau colon.

John Cryan, profesor de anatomie si neurologie la University College Cork, a declarat ca a fost necesara efectuarea mai multor lucrari cu privire la efectele secundare potentiale ale dietelor care impulsioneaza nivelurile de acizi grasi cu catene scurte.

Pe de alta parte, un studiu recent sustine ca in creier, compusii ar putea afecta procesele imune care stau la baza bolii Parkinson. Desigur, toate studiile privind dieta la soareci necesita prudenta, deoarece dieta umana, microbiomul si interactiunile lor sunt mult mai complexe.