Informatii complete despre cariile dentare: cauze, simptome si tratamente

tratament carii dentare

Cariile dentare pot avea consecinte grave asupra dintilor, dar si asupra sanatatii in general. Durerea, febra, abcesul, infectiile sunt doar cateva dintre problemele care pot aparea. Inca de la primele semne ale durerii, pacientii trebuie sa se prezinte la medic pentru ca un dinte in descompunere trebuie tratat cat mai curand posibil, pentru a evita aparitia complicatiilor grave care ar putea necesita devitalizarea, plasarea unei coroane sau chiar un implant dentar.

Ce sunt cariile dentare?

Acestea sunt de fapt o infectie a dintelui, smaltul dintelui fiind primul afectat. Daca nu este tratata rapid, atunci gaura se va mari si va ajunge la stratul de sub smalț, adica la dentina, iar interventia este putin mai complicata. Principalele semne ale aparitiei unei carii sunt urmatoarele, insa ele variaza si depind foarte mult de stadiul in care se afla caria:

  • Durere intensa la cald, rece si sensibilitate la alimentele zaharoase
  • Respirație neplacuta in unele cazuri
  • Un abces
  • Colorarea anormala a dintelui

Cum se trateaza cariile dentare?

Aceasta este intrebarea care apare cel mai adesea, deoarece tratarea unui dinte nu este niciodata placuta, fara a mai aminti de celebra freza care starneste panica in randul pacientilor! Dincolo de toate acestea, cariile trebui sa fie tratate cat mai repede pentru a evita aparitia complicatiilor.

Acest tip de ingrijire dentara depinde de fapt de stadiul si severitatea cavitatii: daca nu a ajuns pana la radacina dintelui, medicul stomatolog trebuie doar sa curate locul si sa il umple cu un compozit.

Radacina este astfel pastrata si dintele ramane in viata. Daca problema a avansat, atunci este necesara tratarea si curatarea canalului dintelui. In cea mai grava situatie, se poate ajunge la devitalizarea si extractia pot fi uneori necesare. Exista cativa pasi simpli pe care pacientii ar trebui sa ii urmeze cu strictete pentru a impiedica aparitia cariilor:

  • Periajul dinților: acesta este esential pentru a evita aparitia problemelor. Dintii trebuie periati de doua ori pe zi timp de cel putin doua minute cu o perie electrica pentru cele mai bune rezultate.
  • Utilizarea unei pasta de dinti cu fluor (fluorul are efect cario-protector)
  • Evitarea gustarilor intre mese. De exemplu, daca sunt consumate alimente dulci in timpul zilei si dintii nu sunt periati, acestea se vor „bloca” in dinti si va creste riscul de aparitie a cariilor.
  • Efectuarea unui control stomatologic cel putin o data pe an. Astfel, el va putea depista problemele dentare inainte de a deveni durerose pentru pacient
  • Consumarea unei diete echilibrate
  • Evitarea fumatului. Tutunul slabeste smaltul si ataca gingiile