În dulcea căutare a timpului pierdut

Cofetarie online

Deși se poate considera că ține de zona truismelor și a deja banalizatei evidențe, merită să ne amintim, din când în când, că timpul este mai degrabă o emanație a propriei noastre subiectivități, și că el nu se măsoară doar la modul obiectiv, uniformizat, în ore, minute și secunde, ci în amintiri, sunete, culori, atmosferă, se dilată sau se comprimă în funcție de percepția noastră. Imaginea emblematică a acestui timp subiectiv, și poate cea mai celebră prin plasticitatea ei, o construiește Marcel Proust în ciclul său de romane reunite sub un titlu seducător: „În căutarea timpului pierdut”. Acolo, amintirile, involuntare, ale naratorului sunt provocate brusc, copleșitor, de momentul în care gustă o madlenă înmuiată în ceai. Gustul și parfumul acelei prăjituri îl transpune cu totul în trecutul său și îl face să retrăiască cu vie acuitate toate senzațiile din copilărie asociate acelui moment.

Proust anticipa, de fapt, cu acea secvență,  ceea ce cercetătorii în domeniul neurologiei și al psihologiei aveau să descopere și să certifice mai târziu: emoțiile, trăirile se amprentează puternic în ființa noastră în strânsă relație cu experiențele senzoriale care le însoțesc (gustul, mirosul, auzul, tactilul etc.). Dintre toate simțurile, se pare că simțul olfactiv este cel mai puternic implicat în memoria emoțională, deoarece, ocolind talamusul, se leagă direct de hipocamp și de amigdală, zone cerebrale responsabile de crearea amintirilor. Invers, o experiență senzorială poate declanșa amintiri puternice și poate face ca omul să retrăiască, psihologic, evenimente de mult uitate.

eTorturi.ro – tot ce ai pofta!

Faptul că memoria afectivă este strâns legată de cea gustativă este experimentat, în viața de zi cu zi, de fiecare dintre noi. Cu toții retrăim paradisul pierdut al copilăriei atunci când se întâmplă să gustăm mâncăruri și mai ales prăjituri de casa ce au făcut deliciul și farmecul momentelor speciale din trecutul nostru. În acest sens, se poate spune că fiecare are madlena lui, cheia dulce ce deschide cufărul sufletesc al amintirilor personale, fie că aceasta este o savarină, o felie de doboș, o plăcintă cu mere sau simple fursecuri pentru copii. Acelora care își doresc să retrăiască farmecul delicios și parfumat al  copilăriei, le recomand să răsfoiască albumul cu amintiri de pe etorturi.ro.