Gustarile sanatoase si beneficiile acestora

beneficiile gustarilor sanatoase

In medie, oamenii au cam doua gustari zilnic si primesc cam un sfert din caloriile necesare doar prin intermediul alimentelor consumate ca si gustare. Gustarile pot avea un impact mare asupra sanatatii, deoarece reprezinta o parte importanta a dietei zilnice. Oricine stie ca mesele sau gustarile de tip junk food pot duce la cresterea in greutate si alte probleme de sanatate, dar gustarile sanatoase pot fi benefice.

O gustare ofera oportunitatea de a imbunatati calitatea dietei. Alimentele bogate in nutrienti ajuta la atingerea nivelurilor recomandate zilnic. O parte din acesti nutrienti ii puteti obtine din cereale integrale, fructe, legume, produse lactate si fructe de mare. Intr-un pahar puteti combina iaurt cu niste fulgi de ovaz, cateva fructe si obtineti o gustare delicioasa, sanatoasa si satioasa.

Dupa ce mancati o masa normala sau o gustare, nivelul glicemiei creste si apoi scade. Puteti incepe sa va simtiti obositi daca nivelul de zahar din sange este prea scazut. Gustarile pot impiedica scaderea nivelului de zahar din sange intre mese. In timp ce gustarile dulci pot duce la cresterea nivelului de zahar, cele sanatoase promoveaza un nivel optim de zahar in sange si mai mult decat atat, dau si energie.

Gustarile sanatoase dupa exercitiile fizice solicitante pot inlocui pierderile de energie si pot accelera relaxarea musculara.

O gustare sanatoasa pentru recuperarea post-antrenament inlcude unii carbohidrati si o cantitate mica de proteine. Mancand carbohidrati si proteine in termen de 15-30 de minute de la finalizarea sesiunii de exercitii, veti avea parte de energie suficienta pentru a va continua activitatile. Gustarile care sustin recuperarea si furnizeaza substante nutritive esentiale, includ iaurtul, bananele sau untul de arahide.

Gustarile sanatoase va pot ajuta sa evitati consumul alimentelor mai putin sanatoase. Este important sa pregatiti in avans aceste gustari, astfel incat acestea sa fie disponibile imediat dupa ce simtiti senzatia de foame. Aceasta strategie este ideala pentru ca elimina posibilitatea consumului de gustari junk food. Intregul fruct, legumele taiate, branza de vaci si covrigii din cereale integrale sunt exemple de gustari usor de manipulat oriunde v-ati afla.

Chiar si gustarile sanatoase pot duce la cresteri in greutate daca mancati prea mult, astfel ca monitorizarea portiilor ar trebui sa devina un alt obicei chiar si in ceea ce priveste gustarile!