Grasimile saturate sau nesaturate – care sunt mai bune pentru sanatate?

grasimi saturate

Consensul general dintre dieteticieni, nutritionisti si alti experti este ca grasimile saturate sunt mai putin sanatoase decat grasimile nesaturate. Cu toate acestea, impactul general asupra sanatatii al grasimilor saturate ramane controversat. Unii cercetatori considera ca pot creste riscul bolilor de inima, in timp ce altii considera ca o cantitate moderata ar putea aduce beneficii sanatatii generale.

Conform concluziilor unei analize, reducerea aportului de grasimi saturate poate produce o scadere mica, dar potential importanta a riscului de boli de inima. Autorii sugereaza ca oamenii isi reduc consumul de grasimi saturate si inlocuiesc unele dintre ele cu grasimi nesaturate.

Grasimea este un nutrient esential de care organismul are nevoie pentru a functiona pe deplin. Grasimile din dieta ajuta organismul sa absoarba vitaminele si mineralele si sa indeplineasca alte roluri vitale. Grasimile stocate in tesuturile corpului sunt esentiale pentru:

  • stocarea energiei si metabolismul;
  • reglarea temperaturii corpului;
  • izolarea organelor vitale.

Cu toate acestea, o dieta cu prea multe grasimi poate creste greutatea corporala, impreuna cu riscul unei boli cardiovasculare.

Cele mai recente ghiduri dietetice recomanda adultilor sa obtina intre 20-35% din caloriile zilnice din grasimi. Cu toate acestea, grasimile saturate nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 5-6% din aportul zilnic de calorii al unei persoane.

Care grasime este cea mai buna?

Majoritatea alimentelor grase contin o combinatie de acizi grasi. Ca atare, multe alimente nu contin doar grasimi saturate sau nesaturate, ceea ce poate face dificila pentru o persoana eliminarea unui singur tip.

Majoritatea organizatiilor din domeniul sanatatii si expertilor in dieta recomanda consumul de grasimi saturate cu moderare si inlocuirea acestora cu grasimi nesaturate atunci cand este posibil.

Grasimi saturate vs. grasimi nesaturate

Cercetatorii au raportat ca grasimile saturate pot creste nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta sau colesterol LDL. Cresterea colesterolului LDL din sange poate creste riscul de boli de inima al unei persoane.

Autorii studiului au raportat, de asemenea, ca inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate poate reduce si riscul bolilor cardiovasculare.

Grasimile nesaturate ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL al unei persoane, reduc inflamatia si construiesc membrane celulare mai puternice in organism. Pot ajuta, de asemenea, o persoana sa reduca riscul de artrita reumatoida.