Freinet, Montessori si Steiner: 3 metode educationale dovedite

pedagogia Steiner-Waldorf

Transmiterea cunostintelor este o problema importanta, dar cum se poate face folosind o pedagogie adaptata copiilor? Iata 3 metode educationale care s-au dovedit a avea succes cu multi copii.

  • Metoda educationala Freinet

Freinet (1896-1966) a fost un profesor de franceza care a trait la inceputul secolului al XX- lea. Metodele sale de predare sunt folosite si astazi in multe scoli publice.  Acestea constau in plasarea copilului in centrul unui proiect extern global, pe libera exprimare si invatare concreta.

Fiecare element al proiectului este studiat intr-un mod pedagogic pentru a acoperi conceptele esentiale care trebuie invatate de elevi. Invatarea increderii in sine este evidentiata in fiecare exercitiu. Copiii sunt incurajati sa practice cooperarea printr-un sistem de clase pe mai multe niveluri si prin munca in grupuri mici. Spiritul competitiv este suprimat complet.

  • Metoda educationala Montessori

Maria Montessori (1870-1952) a fost un medic italian care a petrecut multi ani observand copiii din cartierele defavorizate. Ea a dezvoltat o metoda de predare in care copilul este considerat ca individ: el este unic si considerat ca atare.

Profesorul este un tovaras, un ghid. Nu-si transmite cunostintele, il conduce pe copil spre invatare pentru a-si putea gasi drumul, cel pe care alege sa il urmeze in mod personal. Scopul sau este de a dezvolta potentialul copiilor prin crearea unui mediu propice invatarii.

In propriul ritm, copilul isi construieste personalitatea, autonomia si capacitatea de a cauta solutii. Metoda poate fi aplicata de la gradinita pana la liceu, desi este deosebit de interesanta in perioada copilariei timpurii. Astazi, metoda Montessori este aplicata la nivel mondial prin intermediul a peste 22.000 de scoli private.

  • Metoda educationala Steiner-Waldorf

Rudolf Steiner (1861-1925) a fost un filosof austriac care a fondat antroposofia. Acesta este un curent de gandire care isi propune sa apropie omul si lumile „spirituale”.

Pedagogia Steiner-Waldorf este centrata pe deschiderea catre lume. Mai mult, limbile moderne sunt mentionate din cursul pregatitor. Studierea limbilor straine asociate culturii corespunzatoare ii ajuta pe copii sa-si imbunatateasca abilitatile de gandire critica.

Aceste metode de invatare plaseaza intotdeauna copilul in centrul invatarii sale, interzicand competitia si punctajul. Scolile care practica aceste programe educationale sunt adesea private si nu publice, cu exceptia scolilor Freinet, care beneficiaza de un acord cu statul.