Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala

viata personala

Capacitatea persoanelor de a ajunge la un echilibru intre viata profesionala si cea personala le poate ajuta sa devina mai productive. Acest rezultat de echilibru necesita o planificare si o pregatire atente. Definitia echilibrului „munca – viata” are ca scop realizarea unui echilibru ideal intre viata profesionala a persoanei si viata sa privata. Este un concept in care starea de bine si fericirea a unui angajat actioneaza ca un combustibil pentru munca productiva.

In ziua de azi, munca prezinta foarte multe provocari pentru angajati. In timp ce unele cariere permit o relatie relaxata intre munca si viata privata, multe altele cer reduceri semnificative in domeniul petrecerii timpului liber si a timpului alaturi de familie. Angajatorul nu trebuie sa se considere un personaj de tip autoritar din viata angajatilor sai, ci, mai degraba, ar trebui sa fie un insotitor de incredere, care incurajeaza un stil de viata sanatos. 

Statele Unite ale Americii ocupa locul 30 in topul tarilor cu cel mai bun echilibru „munca -viata”. Acest lucru se petrece mai ales din cauza faptului ca o mare parte din americani lucreaza multe ore suplimentare in mod regulat.

Echilibrul „munca – viata” a devenit mult mai mult decat un concept atragator. Un numar tot mai mare de companii include in politica organizationala prevederea ca angajatii sa aiba un stil de viata mai echilibrat, intrucat angajatii echilibrati si fericiti sunt, in cele din urma, cei mai productivi si mai motivati. 

Daca o companie – fie in mod constient, fie in mod inconstient – distruge viata privata a unui angajat cu prea multe ore suplimentare sau cu o presiune nefiresc de mare, aceasta va duce, inevitabil, la nemultumiri si la stres, care pot duce, la randul lor, la probleme de sanatate, deci la scaderea productivitatii si la instrainarea de la companie.

Pe de alta parte, exista companii ale caror circumstante au un impact negativ asupra vietii private si familiale a angajatilor lor: orele suplimentare inseamna mai putin timp liber, in timp ce tensiunea de la locul de munca poate duce adesea la stari anxioase si depresive. In acest caz, munca devine acaparatoare si domina viata privata intr-un mod daunator. Tulburarile depresive si faptul ca angajatii simt ca sunt suprasolicitati sunt consecintele nefericite, dar obisnuite ale unui sistem economic in care productivitatea este in continuare maxima, iar fericirea personala este lasata in sarcina individului.