Durerea de stomac in trimestrul 3 de sarcina: cauze

durere stomac sarcina

Durerea de stomac in sarcina este o problema des intalnita. Unele persoane raporteaza dureri la nivelul abdomenului superior in timpul celui de-al treilea trimestru. Aceasta durere poate fi ascutita si puternica.

Este normala aceasta durere?

Multe dintre cauzele durerii abdominale superioare sunt inofensive, dar simtirea durerii intense poate semnala o problema serioasa. Trebuie facuta o vizita la medic atunci cand apare orice senzatie neobisnuita sau foarte dureroasa.

Durerile de stomac sau abdomen sunt mai frecvente la inceputul sarcinii, cand schimbarile hormonale pot declansa greata si varsaturile. La mijlocul celui de-al doilea trimestru, la aproximativ 20 de saptamani, durerile de stomac dispar de obicei.

In al treilea trimestru, durerile abdominale pot reaparea pe masura ce uterul incepe sa aglomereze organele. Unele femei au arsuri la stomac sau senzatia ca pielea stomacului se intinde. A avea dureri de stomac in al treilea trimestru poate indica o problema mai grava daca:

  • apare cu alte simptome, precum mancarime;
  • se simte brusc sau intens;
  • este constanta;
  • se afla intr-o anumita locatie;
  • apare alaturi de febra, greata sau varsaturi;
  • apare alaturi de sangerari vaginale.

Ce o poate cauza?

Cauzele posibile ale durerii abdomenului superior in timpul celui de-al treilea trimestru includ:

  • Constipatie si gaze

Constipatia este una dintre cele mai frecvente probleme de sarcina. In primul trimestru, schimbarile hormonale pot declansa constipatia. Pana in al treilea trimestru, uterul exercita o presiune semnificativa asupra intestinelor si ingreuneaza miscarea intestinala.

  • Reflux de acid

Arsurile la stomac sunt un simptom comun, afectand aproximativ 17–45 % dintre femei in timpul sarcinii. Un hormon al sarcinii numit progesteron poate provoca reflux acid si arsuri la stomac. Pe masura ce uterul creste, presiunea asupra tractului digestiv poate face aceasta problema mai severa. Multe femei insarcinate prezinta reflux acid atunci cand stau in pozitia culcat.

  • Probleme ale vezicii biliare

Durerea in partea dreapta sus a abdomenului, sub sau langa coaste, poate insemna ca exista o problema cu ficatul sau vezica biliara.

  • Contractii

Contractiile adevarate ale travaliului incep de obicei in partea superioara a uterului, provocand o senzatie intensa de strangere care devine progresiv mai dureroasa. O femeie care simte contractii incepand in partea de sus a abdomenului poate intra in travaliu.