Detectarea dizabilitatilor de invatare

recunoastere dizabilitati invatare

Un copil care sufera de dizabilitati de invatare are dificultati in a invata tot ce nu este innascut: limbajul oral, limbajul scris ( citit, scris), limbajul semnelor, matematica. Pe scurt, invatarea este insotita de dificultati academice.

Cum sunt recunoscute dizabilitatile de invatare?

Dizabilitatile de invatare sunt de obicei detectate la scoala. Copilul are rezultate slabe, are dificultati in citire, numarare sau scriere. Acest lucru este adesea atribuit in mod gresit unei anumite imaturitati, lene, blocaj.

Printre tulburarile de invatare, exista tulburari „specifice” sau tulburari „dis” ( dislexie, dispraxie, discalculie etc.). Acestea privesc copiii cu dificultati educationale a caror inteligenta este normala, care nu prezinta deficit senzorial ( tulburari de vedere sau de auz), tulburari psihiatrice sau dificultati familiale (abuz sau mediu perturbat).

ADHD (tulburare de deficit de atentie cu hiperactivitate) poate duce la dificultati de invatare: aceasta este o tulburare specifica.

Rolul scolii in dizabilitatile de invatare

In principiu, scoala trebuie sa ofere ajustari adaptate fiecarei tulburari si trebuie sa fie capabila sa gazduiasca toti copiii, cu conditia sa nu existe o deficienta mintala suficient de semnificativa pentru a impiedica includerea lor in grupa de varsta.

Daca copilul are dizabilitati de invatare, vor fi organizate intalniri convocate de echipa de monitorizare a scolii cu medicul scolii, echipa didactica, psihologul scolii, profesorul de referinta si parinte, pentru a sti ce adaptari pot fi implementate. Unele sunt propuse de echipa didactica:

  • profesorul ii va oferi copilului mai mult timp pentru a efectua un exercitiu si poate cere unui alt elev sa-l ajute;
  • profesorul va citi enuntul problemei la matematica daca un copil are dificultati de citire: altfel acesta nu va intelege exercitiul si va avea dificultati la rezolvare;
  • profesorul va sugera asezarea copilului cat mai aproape de catedra si tabla, daca are un deficit de atentie.

In concluzie

Atunci cand apare o indoiala cu privire la o posibila dizabilitate de invatare la copil este important sa se consulte un medic specialist. Acest lucru va face posibila alegerea, impreuna cu el si cu profesorii, a actiunilor care urmeaza sa fie puse in aplicare, astfel incat acesta sa poata continua studiile intr-o scoala normala.