Demineralizarea dentara la copii

Igienizarea necorepunzatoare, tehnici de periere nepotrivite, precum si anumite modificari profunde ale corpului sau o dieta necorespunzatoare pot duce la degradarea dintilor din cauza modificarii nivelului de acid din cavitatea bucala. Acidul demineralizeaza structura dintilor prin dizolvarea calciului. Aceasta eroziune  ataca smaltul dintilor. Suprafetele demineralizate sunt poroase si aderente, devenind astfel un mediu favorabil cresterii si dezvoltarii bacteriilor care degradeaza dintii. Tot mai multi copii din zilele noastre au aceasta problema, iar clinicile stomatologice trebuie mereu sa tina pasul cu problemele actuale ale tuturor pacientilor.

Cu alte cuvinte, demineralizarea smaltului este egala cu inceputul formarii cariilor. Adesea, ca urmare a reducerii suprafetelor netede ale dintilor, se poate instala depigmentarea care este neplacuta vizual si imposibil de indepartat cu periuta de dinti. Dintii demineralizati sunt foarte sensibili la diversi stimuli: alimente si bauturi calde sau reci, la atingere. Chiar si periajul poate fi incomod, chiar dureros, iar pacientul poate fi tentat sa renunte la periaj sau sa-l scurteze, ceea ce este fatal pentru dinti. Mai ales copiii refuza periajul in cazul demineralizarii, tocmai din cauza sensibilitatii crescute la nivelul dintilor. Lipsa igienizarii afecteaza intreaga structura dentara, tratamentul devenind si mai dificil.

Cel mai bun tratament este preventia, de aceea vizitele anuale la stomatolog pentru control de rutina, ar trebui sa devina prioritare. Tratamentul propriu-zis include curatarea zonelor demineralizate si remineralizarea. Este esential sa nu amanati vizita la stomatolog, pentru ca la un moment dat pot aparea carii agresive, atat la dintii de lapte cat si la dintii permanenti.

Fluorura previne demineralizarea, devenind parte a structurii dintelui. Tratamentele care implica remineralizare dentara pot fi efectuate la cabinetul stomatologic prin aplicarea unui gel pe suprafata dintilor – fluoridare, dar trebuie continuate acasa prin mentinerea unei igiene corespunzatoare cu o pasta de dinti ce contine fluorura suplimentara.

Copiii de azi sunt adultii de maine si grija pentru ei trebuie sa fie maxima in toate aspectele vietii, dar mai ales in ceea ce priveste sanatatea. Asadar, pentru o societate sanatoasa este necesara o educatie timpurie in acest sens! Velvet Dental, clinica stomatologica in sector 1, Bucuresti, a inclus in oferta si servicii de stomatologie pentru copii. Consultati oferta completa pe site-ul velvetdental.ro.