Cunoasterea si utilizarea TIC in educatia prescolara

cunoastere TIC

Cunoasterea si utilizarea tehnologiilor informationale si de comunicare (TIC) ar trebui incurajate inca de la o varsta frageda. Educatia prescolara sau educatia pentru copii este etapa de educatie a copiilor de la nastere pana la varsta de sase ani.

Este impartita in doua cicluri: primul, care include copii pana la varsta de 3 ani, iar al doilea, care variaza intre 3 si 6 ani. Tocmai din acest al doilea ciclu copiii trebuie sa aiba primul contact cu TIC.

  • Tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC)

TIC este setul de resurse, instrumente si programe utilizate pentru procesarea, gestionarea si partajarea informatiilor folosind diverse suporturi tehnologice. Acestea includ: computere, telefoane mobile, televizoare, console de jocuri etc.

In prezent, TIC joaca un rol fundamental deoarece ofera toate serviciile pe care utilizatorii obisnuiesc sa le foloseasca in viata lor de zi cu zi. Pentru a putea accesa, este necesar sa se dezvolte anumite abilitati tehnice legate de utilizarea acestor tehnologii. In plus, trebuie de asemenea dobandite abilitati specifice legate de interpretarea acestor informatii. De fapt, toate informatiile care circula in retea nu sunt complete si perfect exacte.

  • Importanta TIC in educatia prescolara si gradinita

Cunoasterea si utilizarea TIC la varsta prescolara este importanta deoarece le permite copiilor sa dobandeasca abilitati diferite. In primul rand, abilitati legate de utilizarea in sine a unui computer sau a unei tablete, precum abilitati tactile, auditive si vizuale.

In al doilea rand, vor dezvolta alte abilitati derivate din programele, jocurile sau aplicatiile educationale cu care se confrunta. Cu alte cuvinte, utilizarea TIC permite si sustine dezvoltarea cognitiva a prescolarilor. Contactul de la o varsta frageda, supravegheat intotdeauna, cu un computer, telefon mobil sau orice alt dispozitiv tehnologic faciliteaza si sustine invatarea lor. Utilizarea tehnologiilor in clasa ii motiveaza, le permite sa caute informatii si sa genereze strategii, sa ia mici decizii pentru realizarea acestora, pentru alegerea lor, filtrarea precum si selectarea acestora.

  • TIC in educatia prescolara: aspecte care trebuie luate in considerare

Nu trebuie ignorat insa si aspectele care pot fi negative daca sunt folosite gresit sau sunt suprautilizate. Asadar, este necesar sa se limiteze utilizarea TIC in stadiul prescolar. Intr-adevar, expunerea prelungita poate fi daunatoare, la nivel postural, de asemenea, poate duce la stiluri de viata sedentare si la comportament antisocial.