Cum pot fi educati si indrumati fratii care se insulta reciproc?

fratii care insulta

In majoritatea familiilor, fratii care se insulta reciproc se afla intr-un razboi permanent, iar efectele negative ale acestui razboi sunt cat se poate de reale. Rolul parintelui este esential, acesta trebui sa gaseasca metode de a remedia aceste dispute si de a evita ranile profunde pe care le pot provoca.

Pot fi disciplinati fratii care se insulta reciproc?

Cuvintele aruncate zi de zi intre frati pot provoca adevarate rani sufletesti. Dorind sa se tachineze la inceput, prin agresivitate tranzitorie sau gelozie, acestia folosesc cuvinte si expresii aparent nesemnificative, dar care, repetate de dimineata pana seara, vor sfarsi prin a submina increderea, a distruge relatia sau a rani inima. Fratii pot fi uneori cruzi, mai ales, cei mici care nu inteleg consecintele unei astfel de situatii.

In acest razboi cotidian, nu exista nici castigator, nici invingator. Este imposibil sa se afle cu exactitate cine a inceput, deoarece rolurile sunt adesea inversate. Singura varianta a acestui joc total nepotrivit este ca exista intotdeauna un copil pentru care lucrurile au un impact mai mare din cauza sensibilitatii sale tranzitorii sau structurale. Cand sunt sistematizate, aceste ciocniri sporadice pot duce la distantarea relatiei si la aparitia unor cicatrici sufletesti.

Parintii trebuie sa le explice copiilor faptul ca, folosite in mod gresit, cuvintele pot ucide sau pur si simplu pot submina, distruge sau chiar slabi relatia dintre frati. Pentru a inversa traiectoria, va fi necesar ca cearta sa fie oprita printr-un cuvant puternic care este adresat tuturor si care este capabil sa dea o alta directie conversatiei.

Dupa o astfel de disputa, parintii ar trebui sa faca un mic exerctiu de imaginatie, prin care sa le ceara tuturor, nu neaparat doar unuia si in prezenta unui adultului, sa spuna care sunt calitatile celuilalt transformat pentru moment intr-un rival. In felul acesta, copiii vor realiza cat de buni si minunati sunt fratii lor si vor putea sa stearga mai usor cu buretele cuvintele urate aruncate.

In momentul in care o situatie tensionata pluteste in aer, parintii ar trebui sa destina atmosfera prin organizarea unor activitati in familie sau prin jocuri desfasurate in aer liber. Membrii familiei trebuie sa se adune unul in jurul celuilalt pentru a petrece momente fericite astfel incat cei mici sa realizeze faptul ca fratii sunt cei mai buni prieteni/parteneri de joaca pe care ii pot avea.