Cum diferentiem gripa de raceala?

raceala

Una dintre cele mai serioase afectiuni si mai periculoase manifestari ale sezonului rece este gripa. Facand parte din categoria afectiunilor infecto-contagioase, gripa este asociata adesea cu o raceala mai puternica. Aceasta poate sa debuteze brusc si foarte violent, in comparatie cu raceala, care debuteaza in timp.

In cazul gripei, complicatiile pot deveni foarte serioase, pana la a pune viata in pericol pacientului. Gripa incepe cu febra de 40 de grade Celsius, cu stari de oboseala, de slabiciune, cu tuse uscata, nas care curge intruna, cu frisoane, dureri musculare, de ochi, rosu in gat si dureri de cap. Febra mare poate tine pana la cinci zile, dupa care starea de slabiciune si de oboseala se poate mentine pana la trei saptamani.

Ce cauzeaza gripa? Cand se manifesta gripa? Cum se trateaza gripa?

Cel mai des, oamenii sunt afectati de gripa primavara si iarna. Perioada de incubatie nu dureaza mai mult de 3-8 zile, fiind urmata de manifestari clinice acute. Severitatea gripei depinde de mai multi factori, de la starea generala de sanatate a organismului, la varsta, la contactul anterior cu acelasi virus. Bolnavii de gripa pot dezvolta o forma usoara, medie, severa sau maligna de gripa. Simptomele sunt usor de recunoscut, in cazul fiecarei manifestari ale afectiunii, de la tuse seaca, stranut, nas infundat, durere de gat, rinoree, pana la dureri musculare, articulare, frisoane, dureri puternice de cap, astenie.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie, virusul fiind prezent in secretiile eliminate prin tuse si stranut, prin saliva, asadar boala se raspandeste si prin strangere de mana, stranut sau contact cu obiectele folosite de persoana bolnava.

In unele cazuri, gripa se poate trata acasa, sub atenta indrumare a medicului specialist. In cele mai multe cazuri, insa, gripa se trateaza in spital, prin tratament medicamentos si perfuzii. Este foarte importanta si cantitatea de virus care patrunde in organism, existand o doza minima infectanta. Cand se depaseste pragul, capacitatea de auto-aparare a organismului este invinsa, iar virusul nu poate fi neutralizat in totalitate de sistemul imunitar, particulele virale incepand sa se multiplice si sa invadeze organismul.