Craciunul in Belgia

traditii de Craciun

Ca si in Tarile de Jos, copiii din Belgia considera ca “Sinterklaas / St. Niklaas sau “Sfantul Nicolae” (Walloon) le aduce cadouri in zilele de 5 si 6 decembrie, Ziua Sfantului Nicolae.

Craciunul in Belgia

Copiii isi pun pantofii in fata semineului, impreuna cu un desen sau niste biscuiti pentru Sinterklaas; acestia obisnuiesc sa lase, de asemenea, un morcov pentru calul lui Sinterklass si ceva pentru Zwarte Piet (Black Peter, asistentul lui Sinterklass). Apoi, noaptea, Sinterklaas ajunge pe acoperis pe calul sau cu Zwarte Piet. Zwarte Piet urca pe cos si lasa cadourile in pantofi si in jurul lor. Sinterklaas are o carte in care pastreaza toate numele copiilor si spune daca au fost rai sau buni. Copiilor li se spune ca, daca au fost rai, Zwarte Piet ii va pune in sac si ii va duce inapoi in Spania. Mancarurile traditionale ramase pentru Sinterklaas includ mandarine, turta dulce, ciocolata si mokjes (prajiturele facute in forma de litere.) Exista multe cantece pe care copiii le canta despre Sinterklaas.

Vizita lui Sinkerlass este o ocazie speciala de Craciun, iar Craciunul este vazut mai degraba drept o sarbatoare religioasa.

In Belgia exista trei limbi oficiale, olandeza (aceasta fiind in principal vorbita in zona de nord a Belgiei numita Flandra), franceza (vorbita in principal in sudul regiunii Walloon) si germana 1% din Belgia din estul tarii. In Belgia, Craciun fericit se zice “Vrolijk Kerstfeest”, in franceza “Joyeux Noël”, in germana “Frohe Weihnachten”, iar in limba valona (vorbita de unii oameni din regiunea valona) se zice “djoyeus noyé”.

In ajunul Craciunului (“Kerstavond” in limba flamanda si “le réveillion de Noël” din Walloon), majoritatea familiilor organizeaza o masa speciala. Aceasta incepe cu o bautura (aperitiv) si “nibbles”, urmata de un fel de inceput, cum ar fi mancarea reprezentata de fructe de mare, apoi curcanul umplut. Desertul este “Kerststronk” (flamanda) sau “la bûche de Noël” (Walloon), bomboane de ciocolata facute din rulouri cu crema. Exteriorul este acoperit cu crema de unt de ciocolata.