Consumul de zahar si sare la bebelusi – cantitati, indicatii, contraindicatii, pericole

consumul de sare la bebelusi

Din pacate sarea si zaharul sunt nelipsite din alimentatia de zi cu zi atat a adultilor cat si a copiilor. La varste fragede, insa, bebelusii nu trebuie sa fie familiarizati cu gustul prea dulce sau prea sarat, cu exceptia alimentelor in stare naturala.

O alimentatie sanatoasa si variata presupune un consum cat mai mic de sare si de zahar, fara alimente care le-ar putea provoca daune pe termen lung.

Fie ca este adaugat in ceai sau in alimentele din comert pentru a le schimba gustul, zaharul alb, rafinat, este extrem de nociv, expunand copilul la riscuri ridicate, chiar si in viata de adult. Zaharul creste predispozitia copilului spre obezitate, spre diabet si maladii cardiace, influentandu-i in mod negativ iminutatea, crescand riscul aparitiei cariilor si determinand o stare de permanenta agitatie sau, dimpotriva, de letargie a copiilor.

Pentru a evita un consum exagerat de zahar inca de la cele mai fragede varste, parintii trebuie sa citeasca etichetele produselor, sa evite dulciurile si bauturile carbogazoase, sa le ofere acestora fructe si sucuri naturale in schimbul celor din comert si sa limiteze iaurturile cu arome artificiale.

Sarea este un alt inamic al celui mic. Sarea, la fel ca si zaharul, este prezenta in majoriattea alimentelor atat din comert (in cantitati foarte mari) cat si celor preparate in casa. Un bebelus care inca nu a implinit un an trebuie sa consume maxim 0.4 grame de sare pe zi. Dupa aceasta varsta, se poate ajunge treptat la o valoare de 0.8 grame pe zi. Sarea este foarte periculoasa pentru bebelusi pe termen lung.

Un consum exagerat de sare poate afecta rinichii copiilor, poate provoca aparitia astmului, favorizeaza deshidratarea si nu in ultimul rand, altereaza capacitatea bebelusului de a aprecia gustul legumelor sau al carnii fara acest ingredient, in stare naturala. Pentru a da savoare mancarii bebelusilor fara a folosi sare sau mai rau, amestecurile de legume cu sare si conservanti, se recomanda utilizarea ierburilor (patrunjel, rozmarin, busuioc), a condimentelor (cardamon, vanilie, nucsoara) sau a usturoiului.