Colicii la bebelusi

tratament colicii bebelusi

Plansul excesiv si frecvent este semnul aparitiei colicilor la bebelusi, chiar daca acestia sunt sanatosi si bine hraniti. Problema colicilor este foarte des intalnita la bebelusi, afectand 1 din 5 copii. Plansul este normal la bebelusi. De la sase la opt saptamani bebelusii plang, in mod normal doua pana la trei ore pe zi, insa atunci cand au colici acestia vor plange neincetat timp de cateva ore, mai ales seara.

Cand apar colicii la bebelusi

Colicii apar de obicei in primele cateva saptamani de viata, in general la 6-8 saptamani. In multe cazuri problema dispare cand copilul implineste 4 luni, cel mult 6 luni. Gesturile prin care cel mic semnaleaza aceasta afectiune sunt stransul din pumni, inrosirea fetei, arcuirea spatelui sau ghemuitul cu genunchii la piept. In acelasi timp, copilul se va dezvolta in continuare si va continua sa se hraneasca normal. Nu exista dovezi conform carora colicii au efecte pe termen lung asupra sanatatii bebelusului.

Daca bebelusii plang excesiv, este posibil sa aiba nevoie de o vizita la medicul pediatru care va stabili cauza cu exactitate. Acesta va exclude alte afectiuni care pot provoca plansul bebelusului, cum ar fi refluxul gastro-esofagian. In acest caz, daca nu se va gasi alta cauza a simptomelor bebelusului se va gasi un diagnostic, precum colicii, pentru care cel mic va fi tratat.

Cauzele pentru care apar colicii la bebelusi nu sunt cunoscute, dar a fost lansata o serie de teorii. Aceasta include indigestia sau o sensibilitate temporara a intestinului la anumite proteine si zaharuri care se gasesc in laptele matern si formula. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina aceste teorii. Colicii apar in egala masura la baieteii si fetitele hranite cu biberon sau care sunt alaptati. Anumiti oameni de stiinta considera ca aparitia colicilor este mai frecventa la bebelusii ale caror mame sunt fumatoare sau care au fumat in timpul sarcinii, dar dovezile nu sunt concludente.

Nu exista „cea mai buna metoda” de a calma bebelusii si de a le reduce simptomele. Bebelusii sunt diferiti si de aceea raspund la metode diferite, asa ca fiecare parinte este nevoit sa afle care metoda functioneaza cel mai bine pentru copilul sau