Celulita: 4 lucruri neobisnuite pe care poate nu le cunosti

tipuri celulita

Celulita este o problema cu care se confrunta aproape toate femeile si poate avea cauze dintre cele mai diverse, de la o alimentatie prea bogata in lipide, lipsa activitatii fizice, pana la retentia de apa si hidratarea deficitara.

Celulita apare ca urmare a acizilor grasi depozitati si concentrati in celule numite adipocite, care sunt plasate in hipoderm si formeaza gropite din cauza inflamatiei.

Exista, de asemenea, foarte multe metode prin care se poate combate celulita, cele mai cunoscute fiind sportul, consumul unei cantitati optime de apa, un stil de viata sanatos. De asemenea, acestora li se mai adauga masajele anticelulitice sau cremele si gelurile cu efect anticelulitic, numai ca eficienta celor din urma este pusa sub semnul intrebarii.

Ce lucruri mai sunt necunoscute in legatura cu celulita?

Barbatii nu au (practic) celulita

Se estimeaza ca 90% dintre femei au celulita, comparativ cu aproximativ 10% dintre barbati. Motivul este reprezenta de hormoni, deoarece testosteronul nu promoveaza depozitarea grasimilor. In plus, femeile au semnificativ mai multe celule adipoase decat omologii lor de sex masculin (aproximativ de doua ori mai multe).

  • Exista 3 tipuri de celulita

Exista 3 tipuri de celulita: celulita adipoasa, care se explica prin acumularea de toxine in celule, pana la crearea unei inflamatii; celulita apoasa, din cauza circulatiei proaste a sangelui si limfei (retentie de apa); celulita fibroasa, cea mai profunda si mai consolidata, din cauza unui stil de viata nesanatos si a unui stil de viata prea sedentar.

  • Nu exista o legatura intre celulita si greutate corporala

Cu celulita se poate confrunta orice femeie, chiar si cele mai slabe, deoarece celulita reprezinta un depozit de grasimi care se afla in mod natural in organismul uman, dar poate fi caracterizata si prin retentie de apa, fara a avea nici acum legatura cu greutatea.

  • Unele sporturi tind sa favorizeze celulita

In timp ce sportul are un impact pozitiv asupra celulitei in general, anumite tipuri pot dimpotriva sa favorizeze aparitia acesteia. Este vorba despre sporturi care tind sa reduca o stare de „staza venoasa”, fie sporturi statice fara mobilizarea picioarelor, sporturi care cresc enzimele musculare si creeaza acid lactic (senzatie de picioare grele), fie chiar sporturi care induc impacturi puternice (sarituri, compresii, zguduiri) la nivelul picioarelor. De exemplu: box, baschet, tenis sau chiar uneori alergare.