Cele mai vechi cladiri din Bucuresti

Cladiri

Cladiri

Bucurestiul are o istorie veche si unele cladiri au reusit sa supravietuiasca peste ani, infruntand cutremure, bombardamente, dar si ignoranta si lipsa de interes a oamenilor, unele ajungand pana in faza de ruina, iar cele mai norocoase beneficiind totusi de restaurari. Acestea sunt martori ale schimbarii epocilor si inca pastreaza cateva dintre trasaturile Bucurestiului de altadata. Iata cateva dintre cele mai vechi dintre cladirile capitalei, pe care le putem admira inca:

Biserica Sfantul Anton

Biserica Sfantul Anton din cadrul ansamblului Curtea Veche, amplasat in centrul istoric al orasului, a fost ridicata in secolul al XVI-lea de domnitorul Mircea Ciobanu si a fost refacuta de mai multe ori de-a lungul timpului. In secolul urmator va fi recladita de Matei Basarab in urma unor expeditii de jaf. Odata cu succedarea familiilor nobiliare, biserica a beneficiat de numeroase interventii si a ajuns la forma pe care o are astazi.

Biserica Coltei

Biserica Coltei, monument important de arhitectura in stil brancovenesc a fost ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea, in jurul anului 1702, fiind ctitoria spatarului Cantacuzino. Aceasta beneficia si de niste ziduri de incinta construite aproximativ in aceeasi perioada, care astazi nu se mai pastreaza. Biserica adaposteste pictura murala a lui Gheorghe Tattarescu si reprezinta un exemplu exceptional de arhitectura brancoveneasca ce poarta influente orientale, dar si occidentale, cu elemente deosebite de baroc.

Biserica Cretzulescu

In acest caz vorbim tot despre un exemplu de arhitectura tipic brancoveneasca, reprezentativa pentru ultima perioada a acestui stil. Construita la inceputul secolului al XVIII-lea, biserica Cretzulescu pastreaza si ea pictura originala a lui Gheorghe Tattarescu si ofera o imagine pura, echilibrata si perfect proportionata a lacasului de cult ortodox. Din fericire, aceasta a suferit relativ putine interventii de-a lungul timpului, iar noi ne putem bucura astazi de silueta initiala a cladirii.

Casa Melik

Casa Melik este cea mai veche locuinta din Bucuresti pastrata in forma sa originala si poate fi gasita pe strada Spatarului, la numarul 22. Aceasta a apartinut unei familii nobiliare din Tara Romaneasca si a fost construita in jurul anului 1760. Este o cladire reprezentativa pentru stilul romanesc, datorita cerdacului de la etaj, a stresinii ample si a contrastului intre zidul alb si lemnaria de un brun inchis. Astazi Casa Melik adaposteste Muzeul Theodor Pallady si poate fi vizitata de public.

Hanul lui Manuc

Acest loc de popas a fost construit la inceputul secolului al XX-lea de Manuc Bey, un armean intreprinzator, care si-a dorit sa amplaseze in inima Bucurestiului un han generos pentru toti cei care traversau aceasta zona. Pivnitele boltite, pravaliile, magaziile si camerele servitorilor erau dependinte integrate in marea incinta a hanului propriu-zis. Aici puteau fi cazate si 500 de persoane, avand la dispozitie toate serviciile necesare unei sederi confortabile in capitala. Curtea interioara gazduia cafeneaua si multe locuri de odihna, in timp ce camerele erau dispuse perimetral si accesate de pe o cursiva din lemn, deschisa catre curte.

In prezent, mai putem admira inca arhitectura originala a cladirii, desi unele zone nu sunt accesibile publicului si avand nevoie de restaurari complexe.