Cele mai bune vitamine pentru un par sanatos

vitamina E

Un par cu aspect sanatos este un semn al sanatatii si al frumusetii. Ca orice alta parte a corpului, parul are nevoie de o varietate de nutrienti pentru a fi sanatos si a creste. De fapt, multe deficiente nutritionale sunt legate de caderea parului.

In timp ce factori precum varsta, genetica si hormonii afecteaza si cresterea parului, aportul optim de nutrienti este esential.

  • Vitamina A

Toate celulele au nevoie de vitamina A pentru crestere. Aceasta include si parul – cea mai rapida crestere a tesutului din corpul uman. Vitamina A ajuta, de asemenea, glandele pielii sa produca o substanta uleioasa numita sebum. Sebumul hidrateaza scalpul si ajuta la mentinerea parului sanatos.

Dietele deficitare de vitamina A pot duce la mai multe probleme, inclusiv caderea parului. Cartofii dulci, morcovii, dovleacul si spanacul sunt toate bogate in beta-caroten, care se transforma in vitamina A. Vitamina A poate fi gasita si in produsele animale, cum ar fi laptele, ouale si iaurtul. De asemenea, uleiul de ficat de cod este o sursa deosebit de buna.

  • Vitamina B

Una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru cresterea parului este vitamina B numita biotina. Studiile leaga deficitul de biotina cu caderea parului.

Se poate obtine vitamina B din multe alimente, inclusiv cereale integrale, migdale, carne, peste, fructe de mare etc.

  • Vitamina C

Deteriorarea radicalilor liberi poate bloca cresterea si determina imbatranirea parului. Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Capsunile, ardeii si citricele sunt surse bune de vitamina C.

  • Vitamina D

Nivelurile scazute de vitamina D sunt legate de alopecie. Cercetarile arata, de asemenea, ca vitamina D poate ajuta la crearea de noi foliculi.

Surse dietetice bune de vitamina D includ pestele gras, uleiul de ficat de cod, unele ciuperci si alimentele fortificate.

  • Vitamina E

Similara cu vitamina C, vitamina E este un antioxidant care poate preveni stresul oxidativ. Intr-un studiu, persoanele cu caderea parului au inregistrat o crestere a cresterii parului cu 34,5% dupa ce au suplimentat cu vitamina E timp de 8 luni. Semintele de floarea-soarelui, migdale, spanac si avocado sunt surse bune de vitamina E.