Ce trebuie sa se ia in calcul atunci cand se achizitioneaza un PC?

alegere pc nou

Achizitionarea unui computer nou nu este o sarcina usoara si, din cauza costurilor noilor PC de pe piata, din ce in ce mai multi oameni vor sa se asigure ca au facut o achizitie buna. Nu toate calculatoarele sunt la fel si, daca un cumparator nu este destul de familiar cu hardware-ul unui computer, este dificil sa-si dea seama care sunt diferentele dintre diversele modele din magazine. Acest ghid prezinta pe scurt care sunt cele mai importante componente ale calculatorului, pentru a veni in ajutorul cumparatorilor atunci cand incearca sa decida ceea ce isi doresc.

1. Desktop sau laptop?

Aceasta este, probabil, una dintre cele mai simple alegeri, dar si una care va avea un impact semnificativ asupra costului total al computerului. In general, daca un laptop si un desktop au aceleasi specificatii de performanta, desktopul va fi mult mai ieftin. Acest lucru s-ar putea sa nu aiba sens, deoarece este o piesa hardware mult mai mare, insa capacitatea de a inghesui o multime de componente intr-un spatiu mic si nevoia unei baterii este ceea ce creste pretul laptopului – se poate observa cu usurinta pretul ridicat al dispozitivelor de la Apple, care sunt mai subtiri, dar foarte performante si sigure.

Un avantaj suplimentar al unui calculator de tip desktop este ca este mai usor de racit, deoarece exista mai mult spatiu pentru ventilatoare puternice, ceea ce va ajuta PC-ul sa aiba o durata de viata mai lunga si sa mentina un nivel de performanta ridicat.

Unii oameni au un stil de viata agitat, plecand mereu in calatorii de business. Alegerea lor va fi foarte simpla in acest sens: un laptop. Daca nevoia de portabilitate este doar ocazionala si nu este nevoie de mai mult decat un browser si un pachet Office, o tableta poate fi ideala.

2. Procesorul

Cel mai simplu mod de a explica rolul procesorului este ca el reprezinta creierul PC-ului. Cei mai multi cumparatori isi doresc un computer rapid, care porneste programele in mod flash si nu se blocheaza. Multi dintre clienti doresc cel mai puternic procesor disponibil, insa trebuie sa stie ce citesc atunci cand vad informatiile unui procesor. Informatii de baza: totul depinde de viteza (etichetata in GHz sau Gigahertz) a procesorului.