Ce este pancreatita cronica?

cauze pancreatita cronica

Pancreatita cronica este o boala inflamatorie progresiva pe termen lung a pancreasului care duce la defalcarea permanenta a structurii si functiei pancreasului.

Pancreasul este un organ al glandei care se afla in abdomen, in spatele stomacului si sub cutia toracica. Este specializat in producerea de enzime si hormoni importanti care ajuta la descompunerea si digerarea alimentelor. De asemenea, produce insulina pentru a modera nivelurile de zahar din sange.

Cea mai frecventa cauza este abuzul de alcool pe termen lung – se crede ca ar reprezenta intre 70 si 80 la suta din toate cazurile. Sunt afectati semnificativ mai mult barbatii decat femeile.

  • Tratament

Urmatoarele tratamente sunt recomandate in mod obisnuit pentru pancreatita cronica.

  • Schimbarea stilului de viata

Persoanele cu pancreatita cronica vor trebui sa aduca unele modificari ale stilului de viata.

Acestea vor include:

Oprirea consumului de alcool: renuntarea la consumul de alcool va ajuta la prevenirea deteriorarii ulterioare a pancreasului. De asemenea, va contribui semnificativ la ameliorarea durerii. Unele persoane pot avea nevoie de ajutor profesional pentru a renunta la alcool.

Oprirea consumului de tutun: fumatul nu este o cauza a pancreatitei, dar poate accelera progresia bolii.

  • Managementul durerii

Tratamentul nu trebuie sa se concentreze doar pe ameliorarea durerilor, ci si asupra depresiei, care este o consecinta obisnuita a durerii pe termen lung.

Medicii vor folosi de obicei o abordare pas cu pas, in care sunt prescrise analgezice usoare, devenind treptat mai puternice pana cand durerea devine usor de controlat.

  • Insulina

Pancreasul poate inceta sa produca insulina daca daunele sunt mari. Este posibil ca persoana afectata sa dezvolte diabet de tip 1.

Tratamentul regulat cu insulina va deveni parte a tratamentului pentru tot restul vietii persoanei. Diabetul de tip 1 cauzat de pancreatita cronica implica injectii, nu tablete, deoarece cel mai probabil sistemul digestiv nu le va putea descompune.

  • Interventie chirurgicala

Durerea cronica severa uneori nu raspunde la medicamentele analgezice. Canalele din pancreas pot fi blocate, provocand o acumulare de sucuri digestive care exercita presiune asupra lor, provocand dureri intense.  Mai multe forme de interventie chirurgicala pot fi recomandate pentru tratarea cazurilor mai severe.