Ce este menopauza si cand apare?

simptome menopauza

Menopauza apare atunci cand o femeie nu a avut menstra 12 luni consecutive si nu mai poate ramane gravida in mod natural. In mod obisnuit, aceasta incepe intre varsta de 45 si 55 de ani, dar se poate dezvolta inainte sau dupa aceasta varsta. Menopauza poate provoca simptome incomode, cum ar fi bufeurile si cresterea in greutate, iar pentru majoritatea femeilor, tratamentul medical nu este necesar.

Cand incepe menopauza si cat dureaza aceasta?

Majoritatea femeilor incep sa dezvolte simptomele menopauzei cu aproximativ patru ani inainte de ultima lor menstra. Simptomele continua adesea pana la aproximativ patru ani dupa ultima menstra a femeii. Un numar mic de femei sufera de simptome de menopauza cu pana la un deceniu inainte de aparitia efectelor menopauzei, iar 1 din 10 femei sufera de simptome de menopauza timp de 12 ani dupa ultima menstruatie.

Exista multi factori care ajuta la determinarea momentului in care veti incepe menopauza, inclusiv sanatatea genetica si a ovarelor. Perimenopauza apare adesea inainte de menopauza. Perimenopauza este un moment in care hormonii incep sa se schimbe in pregatirea pentru menopauza. Poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Multe femei incep perimenopauza intr-un anumit punct dupa jumatatea anilor ’40. Alte femei sar peste aceasta etapa si intra brusc in menopauza.

Perimenopauza vs. Menopauza vs. Postmenopauza

In timpul perimenopauzei, menstra devine neregulata. Aceasta poate fi intarziata sau puteti sari complet peste una sau mai multe menstre. Menopauza este definita ca o lipsa de menstruatie pentru un an intreg. Postmenopauza se refera la anii de dupa menopauza.

Care sunt simptomele menopauzei?

Experienta menopauzei la fiecare femeie este unica. Simptomele sunt de obicei mai severe atunci cand menopauza apare brusc sau intr-o perioada mai scurta de timp. Conditiile care afecteaza sanatatea ovarelor, cum ar fi cancerul sau histerectomia sau anumite alegeri ce tin de stilul de viata, cum ar fi fumatul, tind sa creasca severitatea si durata simptomelor.

In afara de schimbarile de menstruatie, simptomele perimenopauzei, menopauzei si postmenopauzei sunt in general aceleasi. Cele mai frecvente semne ale perimenopauzei sunt: menstruatia mai putin frecventa cu simptome neobisnuite pana in acel moment, manifestari vasomotorii, inclusiv bufeuri, transpiratii in somn si inrosirea fetei. Se estimeaza ca 75% dintre femei prezinta simptome vasomotorii cu menopauza.