Cauze si simptome ale astmului bronsic

simptome astm bronsic

Astmul este o afectiune in care caile respiratorii se ingusteaza si se umfla si produc mucus suplimentar. Acest lucru poate face respiratia dificila si declanseaza tusea si respiratia suieratoare. Pentru unii oameni, astmul este o provocare minora. Pentru altii, poate fi o problema majora care interfereaza cu activitatile zilnice si poate duce la un atac de astm care poate pune viata in pericol.

Astmul nu poate fi vindecat, dar simptomele sale pot fi controlate. Deoarece astmul se schimba adesea de-a lungul timpului, este important sa colaborati cu medicul pentru a va urmari semnele si simptomele si pentru a ajusta tratamentul dupa cum este necesar.

Simptome

Simptomele astmului variaza de la o persoana la alta. Este posibil sa aveti atacuri rare de astm, sa aveti simptome numai in anumite momente cum ar fi atunci cand faceti exercitii, sau sa aveti simptome tot timpul.

Simptomele astmului includ: dificultati de respiratie, durerea in piept, tulburari de somn cauzate de dificultati de respiratie, tuse sau respiratie suieratoare, tuse sau atacuri de sforait care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi o raceala sau gripa, alergie indusa de substante din aer, cum ar fi polenul, sporii mucegaiului etc.

Cauze

Nu este clar de ce unii oameni sufera de astm bronsic, iar altii nu, dar probabil se datoreaza unei combinatii de factori de mediu si genetici (mosteniti). Astmul mai poate fi declansat si de expunerea la diferite iritante si substante care provoaca alegii.

Tulburarile de astm difera de la persoana la persoana si pot provocate de substantele din aer, cum ar fi polenul, acarienii de praf, sporii de mucegai, parul animalelor de companie sau particulele de deseuri de gandaci, infectii respiratorii, activitatea fizica, aerul rece, fumul, anumite medicamente cum ar fi beta-blocante, aspirina, ibuprofen si naproxen.

Factori de risc

Daca aveti o ruda de sange cum ar fi unul dintre parinti sau un frate care sufera de astm, daca aveti o alta afectiune alergica, cum ar fi dermatita atopica sau rinita alergica, daca sunteti supraponderal, daca sunteti fumator, daca va expuneti excesiv la fumul pasiv sau la fumul de evacuare sau la alte tipuri de poluare, daca va expuneti la declansatoare profesionale cum ar fi produsele chimice utilizare in agricultura, coafura si productie – puteti dezvolta astm.