Captain America: Civil War (Capitanul America: Razboi civil)

filme de actiune

In rolurile principale: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson.

Productie 2016

Despre actiunea filmului

Este cazul ca Avengers sa fie nationalizat? Aceasta este ideea controversata care da nastere unui „razboi civil”, manifestat intre locuitorii orasului. Numeroasele victime civile si daunele colaterale care urmeaza intotdeauna spectaculoaselor infruntari, arunca orasul Avengers in haos, sunt imposibil de ignorat si, prin urmare, Avengers este supus supravegherii si controlului politic al ONU.

Captain America (Chris Evans) pledeaza pentru autonomia orasului Avengers. Acestuia i se alatura si alti super eroi: Winter Soldier (Sebastian Stan), Falcon (Anthony Mackie), Hawkeye (Jeremy Renner) si Witch Scarlet. Pe de alta parte, impotriva lui sunt cei care decid sa se alature noii realitati politice: Tony Stark, cunoscut sub numele de Iron Man (Robert Downey Jr.) alaturi de War Machine (Don Cheadle), Vaduva Neagra (Scarlett Johansson), Black Panther (Chadwick Boseman) si Vision (Paul Bettany).  Toate problemele menite sa dezbine sunt declansate in mod deliberat de catre un agent german foarte convingator interpretat de Daniel Bruhl, care isi propune sa exploateze potentialul periculos si distructiv a lui Winter Soldier.

Deci, care este semnificatia politica a razboiului civil din Avengers? Este echipa lui Captain America indreptatita sa dispretuiasca Guvernul? sau acolitii lui Iron Man sunt purtatorii standard ai democratiei sociale centriste? Nu este deloc ciudat ca militarul din epoca FDR, Captain America, dispretuieste controlul ierarhic. Curios este ca Tony Stark, antreprenor neinfricat si personaj care isi asuma riscuri, se supune birocratiei. Nu sunt prea multe de castigat din analiza politicilor identitare a celor doua echipe. Echilibrul este acelasi in ambele cazuri, desi, cu de doua ori mai multi afro-americani, echipa Iron Man are o mai mare diversitate. Ceea ce este evident, este ca nu exista intr-adevar nicio diferenta ideologica reala intre cele doua echipe. Chiar si atunci cand se angreneaza in lupta, de data aceasta intr-un mediu in care nu vor exista prejudicii colaterale, este foarte clar este ca dragostea lor profunda pentru Avenger este reala.