Caloriferul – șemineul nostru de toate iernile

Calorifere aluminiu

Căldura din casele noastre devine o preocupare generală  odată cu apropierea iernii. Aproape fiecare dintre noi am înfruntat, la un moment dat problema încălzirii deficitare a caloriferelor și am parcurs întregul scenariu funambulesc al tentativelor de rezolvare: aerisit, demontat, spălat, verificat, chemat instalatorul, verificat, chemat alt instalator, enervat, repetat de câteva ori toate operațiunile anterioare, până a trebuit să înfruntăm crunta realitate românească: așa nu se mai poate.

Odată ajunși în acest moment de revelație existențial-termică, suntem puși în fața deciziei de a înlocui cu totul obiectul delict și a opta pentru un alt calorifer. Aici începe o cu totul altă aventură, a cărei parcurgere sperăm să o facilităm succint și eficient în cele ce urmează. Dacă locul de unde putem comanda caloriferul este ușor de găsit (ecalorifere.ro: Magazin online de instalații termice, calorifere de vânzare, centrale termice și radiatoare ieftine), ne va da câteva bătăi de cap alegerea tipului de calorifer: calorifere din fontă, calorifere aluminiu sau calorifere oțel? Pentru a ne păstra calmul atât de greu pus la încercare și pentru a evita supra-medicația cu antinevralgice, să procedăm comparativ, evaluând avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material.

  • Caloriferele din fontă

Avantaje: oferă un confort termic sporit, mai mare decât în cazul oțelului, se răcesc lent, conservă pentru o durată mai lungă căldura; rezistență mare la coroziune, șocuri, deci durată de viață mare (aproximativ 30 de ani);

Dezavantaje: de ordin estetic: aspect învechit; durează mai mult timp până se încălzesc, au inerție termică mare ceea ce presupune faptul că sunt mai greu de controlat; sunt cele mai scumpe și cele mai grele;

  • Caloriferele din aluminiu

Avantaje: se încălzesc repede (au coeficientul de transfer termic cel mai mare), beneficiază de o garanție lungă (aproximativ 20 de ani); sunt confecționate dintr-un material de calitate superioară, ceea ce le conferă un bun randament termic și o greutate redusă; ceva mai scumpe decât cele din oțel.

Dezavantaje: se și răcesc repede, sunt mai zgomotoase; se corodează mai ușor; trebuie aerisite mai des.

  • Caloriferele din oțel

Avantaje: sunt foarte economice, au inerție termică bună (fac repede cald) beneficiind de cel mai bun raport preț/putere termică (kW) dintre toate; sunt solide, foarte rezistente la temperaturi mari (100, 140 de grade Celsius) și presiune (4 sau 6 bari); ușor de montat,  întreținut și curățat, estetic  arată bine.

Dezavantaje: usucă aerul, din cauza curenților pe care îi produce, cea mai redusă durată de viață (aproximativ 10 ani), în comparație cu celelalte două tipuri de calorifer; necesită tratarea apei din instalații.