Bucatarie lunga si ingusta: idei de decorare

bucatarie lunga

Din motive arhitecturale, pe care proprietarii nu le pot modifica intotdeauna, poate exista intr-o casa o bucatarie lunga si ingusta. In aceste cazuri, alegand mobilierul potrivit, se poate transforma o situatie care initial parea nefavorabila in oportunitatea de a avea o bucatarie lunga foarte practica si, de ce nu, una frumoasa.

Trebuie profitat de tot spatiul vertical disponibil, pana la tavan. Nu trebuie neaparat sa fie cu mobilier sau module de bucatarie, se pot folosi si rafturi sau bare de suspendare.

Atunci cand spatiile sunt mici sau au unele limitari, ca in cazul de fata, exista o serie de sfaturi de decorare care nu pot fi omise si anume:

  • Utilizarea culorilor deschise

Nu trebuie neaparat sa fie alb – cu toate acestea este mai bine sa se evite sau sa se reduca utilizarea culorilor inchise pentru elemente precum pereti, mobilier, blaturi, tamplarie (usi, ferestre etc.) sau chiar podele. Vizual, culorile deschise creeaza senzatia de spatiu, iar cele intunecate o reduc.

Nu trebuie insa evitata cu orice pret utilizarea culorilor inchise la oricare dintre aceste elemente, trebuie insa sa fie cu grija alese pentru a nu genera un efect nedorit.

  • Iluminat

Poate ca este chiar mai important decat conceptul anterior. Iluminarea corecta poate schimba complet un spatiu si senzatiile pe care le genereaza.

Ideala este iluminarea naturala, asa ca trebuie folosite perdele subtiri, de culoare deschisa, de preferinta albe.

Se recomanda utilizarea oglinzilor si a suprafetelor care reflecta lumina, cum ar fi mobilierul cu efect de luciu.

Iluminatul artificial trebuie sa fie puternic si difuz. Pentru bucatarie este de preferat o lumina rece.

O bucatarie nu poate fi moderna fara iluminare cu led. Cu aceasta se realizeaza nu numai economii semnificative, ci si o gama mai larga de posibilitati.

Se poate inlocui cu usurinta iluminatul traditional si, de asemenea, se pot adauga tot felul de lumini de perete si benzi cu care sa se puna accentul pe anumite elemente.

  • Alte mici sfaturi interesante pot fi:

Chiuvetele incorporate au avantajul ca permit o utilizare mai mare a suprafetei blatului. Trebuie luata in considerare achizitionarea de aparate cu functii multiple (cuptor si cuptor cu microunde, masina de spalat si uscator etc.) sau masuri neconventionale. Ele pot fi putin mai scumpe, dar chiar daca spatiul este redus, functionalitatea bucatariei nu trebuie redusa.