Botulismul – boala infectioasa cu consecinte grave asupra sanatatii

simptome botulism

Una dintre cele mai periculoase boli infectioase cauzate de bacteria Clostridium Botulinum este denumita botulism si poate avea consecinte foarte grave, de la insuficienta cardiaca la paralizie. Mamicile cu copii mici sunt, in general, speriate de botulismul provocat de consumul de miere sau de alte alimente care pot fi purtatoare ale acestei bacterii. Insa, si in cazul adultilor, infectia este considerata o urgenta si trebuie tratata ca atare.

De la ingestia neurotoxinei pana la aparitia simptomelor nu trec decat 24-36 de ore, cu posibilitate de agravare intr-un timp foarte scurt, daca nu sunt luate masuri rapid. Botulismul se manifesta indeosebi la copiii mai mici de un an, care nu au inca sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lupta cu bacteria.

Botulismul poate fi transmis prin conserve, prin contact cu solul contaminat, prin consum de miere sau de alte alimente si chiar si de apa care contine sporii acestei bacterii. Fierberea alimentelor si a apei la 100 de grade Celsius timp de 10 minute distruge aceasta neurotoxina.

Principalele simptome ale botulismului includ problemele de respiratie, de vorbire, vedere incetosata, dificultate la inghitire, crampe stomacale, dificultati la urinare, varsaturi, letargie, inapetenta, vertij, umflarea burtii, stare de nervozitate si iritabilitate sau oboseala excesiva, iar la sugari pierderea controlului capului si dificultati la supt. Mortalitatea, in cazul botulismului, apare in 10% din cazuri.

Diagnosticul se pune in urma unui RMN cerebral, in urma biopsiei maduvei spinarii, a efectuarii testelor de sange sau coprocultura. Exista un tratament eficient pentru botulism, care se administreaza de urgenta si care poate fi combinat cu spalaturi gastrice si proceduri de ventilatie mecanica. Nu sunt necesare antibioticele pentru a trata botulismul.

Cum poate fi prevenit botulismul? Prin gatirea alimentelor la temperaturi foarte ridicate, prin evitarea consumului de alimente depozitate in borcane sau conserve deteriorate, prin folosirea tocatoarelor separate pentru alimente crude si alimente gatite. De asemenea, mamicile nu trebuie sa dea miere copiilor mai mici de un an. Se recomanda spalarea mainilor inainte de a efectua orice manevra in bucatarie, iar consumul de apa trebuie facut doar din surse sigure.