Batranul si marea – un roman al metaforelor

cumparatori de carti vechi

Ernest Hamingway s-a nascut in iulie 1899 in Cicero, Illinois si a servit in Primul Razboi Mondial, dar a lucrat si ca jurnalist. Este cunoscut pentru romanele sale ”Adio, arme”, ”Fiesta”, ”Pentru cine bat clopotele”, ”Moartea dupa-amiaza”, ”Sarbatoarea continua” sau ”Batranul si marea”. In 1953 a castigat premiul Pilitzer cu ”Batranul si marea”, in 1954 a castigat premiul Nobel, iar in 1961 s-a sinucis.

”Batranul si marea” este povestea unei lupte epice intre un pescar batran si cea mai mare captura a vietii sale. Timp de 84 de zile, Santiago, un pescar cubanez in varsta nu reuseste sa prinda niciun peste. Acest batran este singurul personaj al romanului. De fapt, mai apare uneori si Manolin, un tanar ucenic.

Este interesant faptul ca de-a lungul celor optzeci si patru de zile, desi nu prinde niciun peste, Santiago nu inceteaza sa spere si sa actioneze. Astfel, zi de zi iese pe mare si incearca sa captureze peste. In cea de-a opzeci si cincea zi, batranul prinde un peste imens, atat de mare incat se lupta trei zile sa-l ucida. Fericirea batanului este de scurta durata, deoarece imediat ce reuseste sa aranjeze prada in barca, este atacat de rechini. Pana la finalul romanului, Santiago nu face altceva decat sa lupte pentru a ajunge la tarm cu captura intreaga.

Cumpar carti vechi sau noi, iar dumneavoastra ca si vanzator nu trebuie decat sa accesati www.anticariat-carti.ro si sa va exprimati dorinta de a vinde.

cumpar carti vechi

Criticii au declarat ca ”Batranul si marea” este un roman al metaforelor. Marea este viata omului, iar Santiago este imaginea luptei continui pe care oamenii o au pentru a ajunge la fericire. Si ce este fericirea? Doar momentul in care arati altora ca ti-ai atins obiectivele. Pentru cat timp? Doar pana la stabilirea urmatorului obiectiv, cand iar incepe aventura pe mare.

”Batranul si marea” este un roman scurt si cuprinzator, la fel ca toate celelalte romane ale aceluiasi autor. Daca aveti aceasta carte si v-ati bucurat de ea, o puteti vinde pentru ca si altii sa aiba parte de aceeasi placere. Cumpar carti vechi sau noi, iar dumneavoastra ca si vanzator nu trebuie decat sa accesati www.anticariat-carti.ro si sa va exprimati dorinta de a vinde. Desi suntem cumparatori de carti vechi, acceptam orice carte in stare buna, indiferent de anul aparitiei!