Autonomia si limitele: cum ar trebui ajutati copiii sa se dezvolte armonios

limite copii

Subiectul autonomia si limitele este unul indelung dezbatut de catre toti specialistii care incearca sa ofere sfaturi pertinente oricarui parinte. Cei mici isi doresc sa fie liberi, isi doresc sa experimenteze, sa invete cat mai multe lucruri noi, insa rolul parintilor este, dincolo de a le da aripi, sa le impuna limite clare astfel incat sa nu se raneasca.

Cum se pot gestiona corect autonomia si limitele?

Autonomia permite unui copil sa se descurce zilnic, sa devina din ce in ce mai independent si sa poata lua propriile decizii. Nevoia de autonomie evolueaza de-a lungul copilariei si adolescentei. A deveni independent inseamna a dobandi treptat o forma de control asupra propriei persoane si asupra vietii fiind o parte esentiala a increderii in sine.

Autonomia se dezvolta treptat in mai multe sfere ale vietii si poate sa influenteze abilitatile fizice, gandirea, invatarea, interactiunea cu ceilalti, gestionarea emotiilor si distinctia dintre bine si rau. La 5 ani, copilul poate sa isi planifice si organizeze un loc de munca, cu conditia sa fie o sarcina foarte simpla.

Rolul parintelui este esential in aceasta etapa:

  • sa incurajeze copilul si sa foloseasca tot felul de cuvinte pentru a-i arata. In plus, el trebuie laudat pentru succesul sau si trebuie ajutat sa gaseasca diverse modalitati de imbunatatire a aptitudinilor.

  • sa stimuleze curiozitatea copiilor. Acestia trebuie lasati sa exploreze zonele care îi intereseaza. Trebuie incurajati sa incerce activitati pe care nu le cunosc sau sa li se insufle dorinta de a cunoaste.

  • sa il invete sa isi rezolve conflictele. Spre exemplu, daca copilul se cearta cu un alt copil, cel mai bine este sa fie lasat singur sa isi rezolve conflictul. El trebuie sa invete sa spuna ceea ce simte, iar parintele ar trebui sa il ajute sa gaseasca o solutie pentru evitarea unui alt conflict pe viitor.

  • sa lase copilul sa ia propriile alegeri. Chiar daca exista reguli de urmat si limite de urmat, copilului ar trebui sa i se permita sa ia anumite alegeri. De exemplu, el poate alege sa isi stranga jucariile inainte de cina, mai degraba decat dupa. De asemenea, ar trebui sa i se permita sa isi aleaga anumite haine, cum ar fi puloverul sau pantalonii. Stabilind reguli si consecințe clare, copilul va fi astfel ajutat sa ia decizii, acesta fiind un pas important catre autonomie.