Atractii turistice care nu trebuie ratate in Roma

Colloseum

Roma este orasul de care o persoana nu are cum sa nu se indragosteasca, un loc incarcat de istorie, de mituri, de romantism, in care se descopera la fiecare pas o poveste noua.

Colosseumul este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Roma, dar si unul dintre amfiteatrele antice conservate cel mai bine. Dupa moartea lui Nero, care a lasat Roma intr-o stare de criza, Imparatul Vespasian a inceput in anul 72 d.Hr. constructia unui amfiteatru grandios, chiar pe locul in care odinioara se afla complexul Domus Aurea al lui Nero. Lucrarea a fost finalizata in 80 d.Hr., in timpul Imparatului Titus, fiul lui Vespasian, iar amfiteatrul a devenit un loc in care erau organizate lupte intre gladiatori sau chiar animale, curse intre carele de lupta sau alte evenimente publice.

Pantheonul, un edificiu care a functionat ca templu al zeitatile romane, a fost finalizat in 126, in timpul Imparatului Hadrian, desi constructia sa a inceput mult mai devreme, la ordinul consulului Marcus Agrippa. Templul lui Agrippa a ars in anul 80, insa Hadrian a pastrat inscriptia originala, care se afla la intrare, si a continuat sa extinda Pantheonul. In 608, Pantheonul a fost transformat in biserica, aici fiind inmormantati regii italieni Vittorio Emanuele al II-lea si Umberto I, dar si Raphael, unul dintre cei mai importanti artisti renascentisti.

Probabil cel mai important lacas de cult din lume, Basilica Sf. Petru este sediul Papei, un loc considerat, avand in vedere ca apostolul Petru, considerat si primul Papa, a fost inmormantat aici. Constructia ei s-a intins de-a lungul mai multor secole (prima forma a bisericii dateaza din secolul al IV-lea, din timpul Imparatului Constantin cel Mare), insa monumentul actual e creatia artistilor renascentisti Donaldo Bramante, Michelangelo si Carlo Maderno.

Fontana di Trevi este cea mai mare fantana in stil baroc din intreaga lume. Aceasta se afla la intersectia a trei drumuri, marcand punctul terminus al apeductului Aqua construit de Marcus Aggripa, care alimenta o baie publica din Roma Antica. Legenda spune ca, daca o persoana arunca peste umar o moneda in fantana si isi pune o dorinta, aceasta i se va indeplini.