Alimentele bogate in fier pentru bebelusi si copii

combaterea deficitului de fier

Fierul este un element esential cresterii si dezvoltarii copilului. Fara o cantitate suficienta de fier, calciu, magneziu precum si celelalte elemente, organismul copiilor nu va fi la fel de rezistent in fata unor afectiuni. Sunt si suplimente alimentare care pot aduce aceste elemente esentiale in organism insa parintii trebuie sa fie foarte atenti la alimentatia prichindeilor si sa le ofere alimente bogate in fier. Pe langa celebrul spanac din desenele cu Popeye Marinarul, care sunt cele mai importante alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa saptamanala a copiilor?

Deficitul de fier- cauze, implicatii, metode de prevenire

Cea mai buna metoda prin care pot fi prevenite aceste deficiente de minerale si elemente esentiale in organism este asigurarea unei alimentatii corecte. Deficitul de fier sau hemoglobina scazuta pot fi depistate la banalele analize de sange si pot duce la deficite de crestere dar si la probleme de comportament pentru bebelusi si copii. Cei mici au nevoie de o anumita cantitate zilnica de fier in functie de grupa de varsta.

Cele mai importante alimente bogate in fier sunt usor de identificat dar si de introdus in meniul celor mici. Broccoli si spanacul sunt cele mai renumite alimente in acest sens. Broccoli consumat crud, fiert la abur sau in diferite feluri de mancare, sub forma de piure sau supa, precum si spanacul fiert cu ou sunt cele mai importante alimente care suplinesc deficitul de fier.

Alimentatia copiilor trebuie sa fie bogata si in ceapa verde si fasole pastai, alte alimente bogate in fier care pot fi consumate in stare cruda (ceapa verde) sau preparate in supe si sub forma de tocanita. Nici conopida nu trebuie sa lipseasca din meniul celor mici. Aceasta poate fi introdusa in diferite preparate precum si prezentata sub forma de tocanita. Ficatul este unul din cele mai renumite alimente bogate in fier, precum si pestele preparat la aburi sau la cuptor sau ouale. Mazarea, lintea si orezul brun precum si nucile, sfecla si fulgii de orez sunt alimente recomandate in dieta copiilor, fie ca sufera sau nu de deficienta de fier.