Alergiile alimentare la copii

semne alergii

Alergiile alimentare sunt o reactie adversa a sistemului imunitar la un aliment care in mod normal este inofensiv. Aceasta reactie ar putea fi imediata sau intarziata. Aproximativ 6 – 8% dintre copii au alergii alimentare, una dintre ele fiind, spre exemplu, alergia la arahide care afecteaza intre 1- 2%. In majoritatea cazurilor, alergile vor disparea inainte de varsta de 7 ani ceea ce reprezinta un fapt imbucurator pentru parinti. Este important de mentionat faptul, pana la 80% dintre copii sunt predispusi in a avea reactii alergice la unul sau mai multe alimente. Cele mai grave reactii alergice sunt provocate de urmatoarele alimente: arahidele, graul, fructele de mare (peste, crustacee si moluste), seminte de susan, laptele, nucile, ouale, soia,mustarul.

Alergiile alimentare – simptome

Semnele si simptomele asociate unei alergii alimentare pot aparea in orice moment. Cele mai des inatalnite sunt: eczemele, petele rosii umflate, starea de iritabilitate, insomnii, varsaturi violente, diaree repetata, constipatie persistenta, astm, dificultati de respiratie, umflarea buzelor, a limbii si a gatului. Unele dintre aceste simptome pot indica faptul ca cel mic are o reactie alergica severa:

  • starea generala se schimba rapid intr-un mod semnificativ (de exemplu, iritabilitate, somnolenta, pierderea cunostintei), buzele sau limba se umfla, respira cu dificultate, vomita.
  • Daca se banuieste ca are loc o reactie alergica la un aliment, este important sa se consulte imediat un medic pentru stabilirea clara a unui diagnostic.

In momentul in care se incepe diversificarea bebelusilor, parintii trebuie sa aiba mare grija si sa introduca pe rand alimentele, respectand regula de 3 zile pentru a sesiza eventualele alergii. La inceput, se vor evita alimentelor care contin mai multi alergeni pentru a se putea identifica rapid cauza.

In ceea ce priveste alaptarea, mama trebuie sa fie constienta de faptul ca o alergie alimentara se poate transmite copilului prin laptele matern. O reactie des intalnita in randul copiilor cu varsta de pana la 6 luni, o reprezinta dermatita atopica, afectiune care este agravata de consumul urmatoarelor produse: nuci, oua, soia, anumite produse lactate. Mama poate sa manance alimente bogate in acizi grasi, acestia din urma favorizand dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.