7 lucruri de facut pentru a-ti transforma copilul intr-un iubitor de lectura

Romane

Lectura

V-ar placea ca micutul dvs sa va urmeze exemplul si sa devina un mini cititor? Descoperiti sfaturile simple de pus in practica care i vor motiva sa se intereseze la lectura si poate chiar sa o transforme in activitatea favorita.

  • Instaurati un rotual de citit in fiecare seara.

Aceasta rutina bine organizata poate aveam multe beneficii .In primul rand acela de a crea un moment intens de complicitate cu copilul.Un moment de partaj in care are toata atentia dvs. Apoi, ideea de ritual de lectura va deschide setea de lectura si curiozitatea de a descoperi cat mai lumte.Alegeti carti pe care sa le poata manipula intre maini, puneti l sa participe cu intrebari si mai ales lasati l sa dea frau liber imaginatiei. Schimbati vocea personajelor , comentati cu umor situatiile prezentate. Faceti din aceasta rutina un moment de distractie pentru ca cel mic sa astepte in fiecare seara acest moment magic.

  • Lasati l sa isi aleaga singur povestile. Chiar daca i ati citit deja de 10 ori Cenusareasa, daca copilul reclama aceeasi poveste nu va speriati. Este normal sa va plictisiti dar pentru el repetarea scenariului este pozitiva, caci ascultand sau citind aceasi poveste memorizeaza incet incet pasajele favorite sin intelege din ce in ce mai bine unele lucruri.Inutil sa va fortati copilul saschimbe povestea, va veni de la sine cand se va interesa la alt scenariu.
  • Duceti l constant la biblioteca. Nimic nu se compara cu o biblioteca municipala petru a ii da gustul lecturii. Aici exista o panoplie de alternative pentru toate gusturile, de la clasici la contemporani ; Cel mic poate atinge cartile, poate admira imaginile, si sa aleaga singur ceea ce vrea sa ia acasa, cu o responsabiliate pentru obiectele imprumutate. Este un moment pretios, ii aratam ce apreciem cu adevarat.Exista de asemenea ateliere sau sedinte de lectura pentru copii permitandu i sa interactioneze cu alti copii pe care ii intereseaza aceste activitati.
  • Vorbiti cu el despre lecturi. Nu ezitati sa ii puneti intrebari despre cartile citite la scoala sau in timpul liber.De ce a alaes aceasta carte ?Ce ii place exact ? Fara sa il bruscati incercati sa intelegeti mai bine ce se petrece in interior, aratati-i ca va intereseaza ce va povesteste si mai ales ajutati-l cand blocheaza.
  • Creati povesti impreuna, pentru a ii testa imaginatia .In masina, la masa, in parc sau la plaja, profitati de momente de destindere pentru a inventa scenarii si a il antrena sa participe la discutii. Daca este entuziast puteti sa ii oferiti un caiet si sa l ajutati sa pastreze povestile care l au fascinat cel mai tare.De asemenea puteti sa l ajutati sa imortalizeze aceste franturi de imaginatie, prin desene si culori.
  • Oferiti-i carti in raport cu ceea ce ii place sa faca. Carti cu pirati, dinozauri, incercati sa ii cunoasteti pasiunile si febleturile pentru a corespunde cu cartile pe care i le oferiti.
  • Aratati-i ca sunteti o mare iubitoare de carti. In loc de a urmari desenele animate impreuna incercati un moment de lectura in doi. Alegeti fiecare o carte si stati imbratisati citind fiecare ce ii place. Pentru a l motiva, puteti planifica aceste momente la ora gustarii, cu un pahar de lapte cald si prajituri. Puteti crea o ambiente destinsa cu muzica clasica pe fundal si sa profitati de acest moment elitist in doi.