3 beneficii ale cimbrului

beneficii cimbru

De mii de ani, cimbru face parte din viata oamenilor de zi cu zi, atat pentru utilizarile culinare, cat si pentru beneficiile sale medicinale.  De la tratamentul impotriva bronsitei pana la puterea sa de a combate placa dentara – sunt doar cateva dintre virtutile acestei binecunoscute plante aromatice.

Cimbrul trateaza bronsita

Cimbrul este utilizat in mod traditional pentru tratamentul tulburarilor respiratorii, cum ar fi tusea si bronsita. Multe studii au demonstrat efectele sale impotriva afectiunilor respiratorii atunci cand este combinat cu alte produse naturale, dar niciunul nu a reusit sa-si dovedeasca eficacitatea in monoterapie.

Intr-un studiu, mai mult de 7.000 de pacienti cu bronsita au testat un sirop din extract de cimbru si extract de frunze de iedera. Acest lucru s-a dovedit a fi cel putin la fel de eficient ca 2 medicamente care subtiaza secretiile bronsice.  Alte studii clinice au indicat faptul ca cele 2 siropuri sunt eficiente si in ameliorarea tusei.

  • Cum se foloseste cimbrul?

In inhalare – se pun 2 linguri de cimbru intr-un castron cu apa clocotita. Se va respira usor la inceput, vaporii fiind mai puternici. Cateva minute sunt suficiente.

  • Cimbrul combate placa dentara

Unul dintre constituentii cimbrului, timolul, s-a dovedit a avea activitate benefica impotriva cariilor si a anumitor bacterii patogene ale gurii.

Timolul este unul dintre ingredientele antiseptice intalnit in apele de gura care lupta impotriva placii dentare. Eficacitatea acestor produse este atribuita in special actiunii timolului.

Cum se foloseste cimbrul pentru a ajuta la combaterea placii dentare?

Ca apa de gura sau gargara – se infuzeaza 5 g de planta uscata in 100 ml de apa clocotita timp de 10 minute. Se clateste gura sau se face gargara cu preparatul filtrat si racit, de 2-3 ori pe zi. De asemenea, se pot dilua cateva picaturi de extract lichid in apa.

Cimbru amelioreaza inflamatia pielii

Are atat activitate antifungica (prin oprirea cresterii ciupercilor), cat si activitate antimicrobiana.

Cum se foloseste cimbrul ca antiseptic?

Prin comprese – se infuzeaza 5 g de planta uscata in 100 ml de apa clocotita timp de 10 minute. Se aplica pe zonele afectate.